Volební zákon je bezzubý. Leda pro kočičky, myslí si Schwarzenberg

28.01.2013 18:36

Neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg zkritizoval v pořadu Impulsy Václava Moravce volební zákon, který umožnil vést špinavou kampaň. Podle něj měla jeho prohra mnoho důvodů, mezi které ale právě lži ze strany týmu Miloše Zemana patřily.

Volební zákon je bezzubý. Leda pro kočičky, myslí si Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Schwarzenberg nyní čas na odpočinek nemá a porážku nese dobře – je na ně podle svých slov zvyklý. „Spíše moji příznivci a přátelé to prožívají hůř. Je to pro ně těžší, bojovali, co jim síly stačily,“ říká Schwarzenberg.

Snad se těžké časy zklidní

Neúspěšný kandidát na prezidenta podal jedno trestní oznámení kvůli nezákonným inzerátům v deníku Blesk. „Těch faulů bylo tolik, že nejde rozlišovat na zásadní a nezásadní,“ dodal. Zákon by se podle Schwarzenberga měl jednoznačně zpřísnit. „Bezzubé zákony jsou pro kočičky. Chybějí sankce,“ myslí si ministr zahraničí.

Schwarzenberga zarazilo, že člověk, který zveřejnil urážlivý inzerát, byl zasloužilým spolupracovníkem StB. „Myslím, že bude po nějakou dobu zažívat dosti špatné časy. Snad se to potom zklidní,“ doufá Schwarzenberg. Nadále počítá s tím, že bude i nadále pracovat jako ministr zahraničí.

Dosluhující prezident Václav Klaus by mohl ještě jmenovat některé velvyslance. Do Vatikánu by mohl jít Klausův spolupracovník Jindřich Forejt. Naproti tomu velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák podle Schwarzenberga odmítl místo na ministerstvu obrany. „Pan premiér slíbil, že bude zvolen nestranický kandidát, ovšem každý asi máme jiný názor na to, kdo je nestranický,“ usmíval se Schwarzenberg.

„Během posledních let se díky hospodářské krizi, úsporným opatřením vlády a jejím chybám se posunulo spektrum voličů doleva. To je naprosto jasné,“ uznal Schwarzenberg. V koalici ale zůstat chce, jelikož je přesvědčen, že ještě je co rozumného udělat. „Až uvidím, že ne, tak půjdu,“ slíbil.

Velkou otázkou bude další vývoj vztahů s Německem. Zeman tyto vztahy mohl poškodit. „Myslím, že Němci vědí, že volební kampaň se málokdy vykonává v rukavičkách. Samozřejmě byli zaraženi, ale nedávali to příliš najevo,“ řekl Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…