Volebním komisařům předčasné volby víc peněz nepřinesou

15.10.2013 6:23

Členové okrskových volebních komisí dostanou za předčasné volby do Sněmovny zaplaceno stejně jako za řádné. Jejich základní odměna bude 1300 korun. První zasedání okrskových komisí, které budou dohlížet na průběh hlasování a sčítat odevzdané hlasy, se podle zákona musí uskutečnit nejpozději dnes.

Volebním komisařům předčasné volby víc peněz nepřinesou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Kromě odměn budou mít místní volební komisaři také nárok na náhradu ušlé mzdy ve výši 43 korun za hodinu, nejvýše však 340 korun za den, podobně jako při prezidentské volbě. Představitelé komisí, které si jejich členové volí, budou dostávat funkční příplatek.

Pokud by volební komisaři dohlíželi na hlasování či sčítání hlasovacích lístků jen část vymezené či potřebné doby, odměna se jim příslušně sníží.

Odměny volebním komisařům představují tradičně nejvyšší díl volebních nákladů státu ze zhruba půl miliardy korun na organizaci sněmovních voleb. Pohybují se kolem 300 milionů korun vzhledem k tomu, že okrskových volebních komisí je na 14.900. Komise musejí být zpravidla alespoň pětičlenné, ve vesnicích do 300 obyvatel nejméně čtyřčlenné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…