Voliči: O nejvíce přišel Kalousek, nejvěrnější jsou zase u lidovců

09.10.2016 16:20

Nejvíce voličů poztrácela TOP 09 pod vedením Miroslava Kalouska. Alespoň to vyplývá z výsledků krajských voleb. Píše o tom server České televize. Ostatní strany si podle něj udržely kolem poloviny ze svých bývalých voličů. Vítězné hnutí ANO posílilo o voliče komunistů a sociálních demokratů.

Voliči: O nejvíce přišel Kalousek, nejvěrnější jsou zase u lidovců
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle průzkumu agentury Median je patrné, že k podpoře konkrétních stran či hnutí přivedl voliče program. Za zásadní jej považovala polovina dotázaných. Menší důraz pak voliči kladli na celostátní činnost stran či na osobnosti na kandidátce. Zhruba třicet procent dotázaných pak motivovaly kauzy a témata poslední doby. 

Nejvíce na program kladli důraz voliči STAN a ČSSD. Celostátní témata pak byla důležitá především pro voliče komunistů a babišovce. 

Z průzkumu také vyplývá, že voliči, kteří opustili TOP 09, volili buď STAN, lokální koalice, nebo menší strany. „Hodně lidí se od nich odklonilo proto, že moto, že jsou krajské volby o svobodě, nemobilizovalo, nevynucovalo tolik volbu,“ řekl sociolog Daniel Prokop. Nejvíce voličů zůstalo věrných lidovcům – 71 procent.

  • Původní text ZDE

Prokop na základě průzkumu také poukázal na to, že asi desetina bývalých voličů ČSSD letos volila ANO. Někteří babišovci, zhruba pětina voličů, odešli pro změnu ke Starostům a nezávislým. Ale i přestože ANO ztratilo voliče reprezentující pravicovou střední třídu, nahradili to voliči přicházející od ČSSD a KSČM, konstatuje sociolog.

Průzkum Medianu také ukázal, že za neúspěchem topky ve volbách je mimo jiné i neúčast mladších voličů ve volbách. U lidí, kterým je mezi 30 a 44 lety, je topka třetí nejoblíbenější stranou.

„Celkový výsledek voleb nejvěrněji kopírovala skupina lidí, kterým je mezi 45 a 59 lety, naopak u lidí nad 60 let by vyhráli sociální demokraté a komunisté by mohli pomýšlet na 16 procent hlasů. Dvojnásobná byla u nejstarších voličů také relativní podpora lidovců,“ dodává server.

Lidé podle Medianu méně často přistupovali ke krajským volbám s tím, že by měly mít dopad na celostátní politiku, a to o 16 % méně, než tomu bylo před čtyřmi lety. I přesto vliv krajských voleb na celostátní vnímá 69 % lidí. V té souvislosti lidé, jež si přejí dopad voleb na celostátní politiku, žádají například změny uvnitř vlády či její rezignaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…