Vondra: Letouny CASA musí být bez závad, jinak je nechceme

15.11.2011 11:28

Pokud výrobce letadel CASA neodstraní včas jejich závady, tak aby letouny byly plně funkční, navrhne obrana odstoupení od smlouvy. Lhůta vyprší koncem května. Letadla v nynějším stavu nelze nasadit do misí a trpělivost obrany není bezbřehá, řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

Vondra: Letouny CASA musí být bez závad, jinak je nechceme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

"Problémy již trvají příliš dlouho, nebudou-li tyto reklamace vyřízeny včas a řádně, navrhnu vládě odstoupení od smlouvy v plném rozsahu," řekl Vondra. Jeho náměstek Rudolf Blažek na dotaz novinářů doplnil, že letadla mají být v bezvadném stavu dodána do 30. listopadu, nejzazší termín pro splnění dohodnutých podmínek je pak do šesti měsíců, tedy koncem května.

Vondra novinářům řekl, že po dvou incidentech s poruchami strojů CASA, které se odehrály koncem října, se obrana obrátila s reklamací na výrobce letounů společnost Airbus Military a jejich dodavatele firmu Omnipol.

Picek na letounech zakázal létat už v říjnu

"Požadujeme urychlené odstranění všech reklamovaných závad, protože žádný ze čtyř letounů nyní není schopen plnit úkoly, pro které byl pořízen. Kvůli nefunkční integraci pasivní obrany a problémům se softwarem není možné tyto letouny nasadit do zahraničních misí, například v Afghánistánu," řekl Vondra.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek zakázal lety strojů CASA na konci října. Reagoval tak na dvě poruchy letadel. Při jednom z incidentů mělo letadlo před přistáním závadu, při níž mimo jiné vysadil motor. Obrana k případu ustavila vyšetřovací komisi. Armáda již letos zakázala lety strojů CASA dvakrát.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise Česká republika údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení.

Čtěte:

Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA

Když nezprovozníme letouny CASA, budeme létat antonovy, říká Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…