Vondra jako kandidát: Dva krásné stroje B-52 přistály v Mošnově. Teď je příležitost tu základnu prosadit

09.04.2022 21:20

Europoslanec Alexandr Vondra v nominačním projevu před sobotní volbou místopředsedů ODS na 30. kongresu strany přednesl konkrétní nápady, které by pomohly posunout naši zemi dál. Volal po prosazení americké základny, naprostém omezení naší závislosti na Rusku, abychom nebyli vydíratelní. Jako jeden z hlavních cílů při našem předsednictví v EU považuje přesvědčit Němce k reformě trhu s emisními povolenkami.

Vondra jako kandidát: Dva krásné stroje  B-52 přistály v Mošnově. Teď je příležitost tu základnu prosadit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Jsem rád, že od začátku války ukazujeme v Evropě společně s Polskem, co to znamená leadership. A jsem rád, že máme ve vládě premiéra a ministry financí a obrany, kteří tomu rozumějí, jednají odpovědně i odvážně...,“ uvedl Vondra.

Co ale vytkl, byla chybějící americká základna na Ostravsku. Jedním dechem k tomu dodal: „Ale nedá mně, abych připomněl jednu věc, která stále chybí, americká základna. Všimli jste si, jak před pár dny v Mošnově přistály a zase úspěšně vzlétly dva krásné stroje B-52? Ano, teď je příležitost to prosadit!“ burcoval Vondra a sklidil potlesk delegátů.

Čeká nás výzva energetická

„Musíme naprosto omezit naši závislost na Rusku a jeho vydírání. Na to jsme upozorňovali vždy. V době našeho minulého předsednictví v EU jsme s bývalým premiérem Topolánkem prosazovali mít plyn z Kaspiku. Bohužel kvůli Nord Streamu tehdy Němci shodili připravovaný projekt, teď toho litují i oni.

Samozřejmě energetická soběstačnost souvisí i s tzv. Green Dealem. „Záměry, které mají bezpečnostní rozměr, teď samozřejmě stojí za to prosazovat. Soláry na střeše, baterie v přízemí a tepelná čerpadla v podzemí jsou investicemi, které dávají smysl. A i já uvažuji tímto směrem bez dotací,“ pokračoval Vondra a opět se sálem rozlehl potlesk.

Ideologické plány, které přinášejí jen problémy, musíme měnit

„Musíme k tomu přesvědčit naše partnery, a ne že to nejde. V zimě jsme dokázali s Francií domluvit a v EU jsme prosadili rehabilitaci jádra. Před dvěma lety bylo v europarlamentu sprosté slovo, když jste ho vyslovili, málem vás vyháněli z místnosti. Podařilo se nám to ale zařadit do taxonomie a díky tomu můžeme začít stavět,“ doplnil. „Co Babišova vláda nedokázala za dva roky, my jsme zvládli za dva měsíce,“ zdůraznil.

Cílem je přesvědčit Němce k reformě trhu s emisními povolenkami

„Cenová zemětřesení a aktivity spekulantů jsou velký problém, všichni to cítíme na účtech. Babiš o tom roky mluvil, ale nedokázal vůbec nic. My naopak s Němci komunikujeme a práce začíná nést první výsledky,“ věří, že české předsednictví nám navíc dává unikátní příležitost tuto práci dotáhnout aktivním přístupem do konce.

Ceny energií musíme nutně dostat pod kontrolu. „Není možné, aby na trhu dál určovala směr cena nejdražší. Na trhu opravdu svobodném to přece vždy byla cena nejnižší,“ rozhodil Vondra rukama s tím, že to souvisí i s naší stranickou politikou v Evropské unii.

Včera se jej prý jeden novinář ptal, zda není čas opustit frakci evropských konzervativců a reformistů a připojit se k evropským lidovcům, což Vondra promptně odmítl. „Za prvé lidovci jsou ve SPOLU naši vážení partneři, ale my jsme ODS, nikoliv lidovci,“ zdůraznil s tím, že by to byla chyba i z hlediska praktické politiky v Evropské unii: „Nebude-li mít evropská lidová strana partnery v evropských konzervativcích, bude ji to jen více tlačit doleva, do koalice se socany a zelenými. A v našem zájmu je přece pravý opak, ne doleva, ale doprava,“ uzavřel Vondra, který jako další zmínil například i výzvu humanitární.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…