Vondráček a Štěch nedostali pozvání prezidenta k novoročnímu obědu. Zde je důvod

03.01.2018 17:31

Prezident Miloš Zeman se letos možná nesejde se šéfy parlamentních komor k tradičnímu novoročnímu obědu. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ani předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) zatím z Hradu pozvání nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to dnes na dotaz ČTK zdůvodnil Zemanovou zaneprázdněností.

Vondráček a Štěch nedostali pozvání prezidenta k novoročnímu obědu. Zde je důvod
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Zcela to nevylučuji, ale v současné době není v programu pana prezidenta časový prostor," sdělil Ovčáček. Zeman, kterého koncem příštího týdne čeká první kolo prezidentských voleb, tak letos novoročně poobědval jen s premiérem Andrejem Babišem (ANO), s nímž se setkal v úterý.

Hlavu státu mimo jiné čeká příští úterý slavnostní zahájení výstavy na Hradě ke 100. výročí vzniku Československa. Vondráček byl na něj podle svých slov pozván, Štěch ale pozvánku nedostal, řekla ČTK tisková tajemnice horní komory Eva Davidová. Přítomnost předsedy Senátu nebyla vyžádána ani na prosincové jmenování nové vlády, ačkoli v předchozích letech u těchto akcí zástupce Senátu nechyběl.

Štěch už dříve uvedl, že v poslední době nebyl na Hrad pozván několikrát. Poznamenal, že se Zemanem měl rozdílné názory na některé akce. Kritizoval prezidentovo propojení s Babišem a i Zemanovo loňské chování k expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), obvinil ho z populismu. "Nemám rád faleš - a to říkám přímo na adresu prezidenta," uvedl například pro server Aktuálně.cz.

S Vondráčkem by se měl Zeman naopak sejít příští týden také ve Sněmovně, která bude ve středu posuzovat žádost Babišovy vlády o vyjádření důvěry. Zeman chce před hlasováním k poslancům promluvit. "Myslím, že vláda s důvěrou bude konverzační téma číslo jedna," sdělil ČTK Vondráček ke schůzce ve Sněmovně.

Loni se Zeman se Štěchem a Vondráčkovým předchůdcem Janem Hamáčkem setkali u novoročního oběda 19. ledna. Mluvili mimo jiné o tehdy projednávaných zákonech včetně protikuřáckého. Zeman podpořil senátní verzi zákona o pravidlech pro národní parky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…