Vondráček jede do Ruska. Chce jednat i s lidmi, kteří jsou na seznamu, ozývá se křik

11.10.2018 18:37

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nevidí problém v tom, že bude při návštěvě Ruska jednat s předsedy obou tamních parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států. Sankční seznam byl jednou z reakcí Západu na ruskou anexi ukrajinského Krymu a na krizi na východní Ukrajině.

Vondráček jede do Ruska. Chce jednat i s lidmi, kteří jsou na seznamu, ozývá se křik
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny

„Vzhledem k tomu, že tam vystupuji jako předseda Poslanecké sněmovny, představitel demokratického, svrchovaného a nezávislého státu, jako zástupce na vysoké úrovni, spíše považuji za plus, že se potkám se svými protějšky, jinak by to postrádalo smysl,“ řekl dnes ČTK Vondráček. Připomněl, že unijní sankční seznam je o tom, že osoby, které jsou na něm uvedeny, nesmějí cestovat do Evropské unie. Podotkl také, že Volodin a Matvijenková se de facto setkávají s ním.

S cestou do Ruska Vondráček souhlasil, jak uvedl, po „zralé úvaze“. Při jednáních se soustředí spíše na oblasti, v nichž je možné vést s Ruskem dialog, podotkl. „Nějaký způsob dialogu považuji za nezbytný,“ dodal.

Do Ruska vycestují podle předsedy Sněmovny také delegace zdravotnického a školského výboru. Hlavním bodem jednání bude podle něho péče o české občany v Rusku a naopak.

Návštěva se uskuteční od neděle do úterý. Vondráček podle sněmovního tiskového odboru bude také diskutovat se studenty Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů, v moskevském Státním muzeu soudobé historie otevře výstavu o československých legiích v Rusku a zúčastní se odhalení jedné z dalších pamětních tabulek obětí stalinistických represí z konce 30. let 20. století.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…