Vondráček varuje: Korespondenční forma může narušit důvěryhodnost voleb

06.03.2024 10:40

Předseda Svobodných Libor Vondráček vystoupil v těchto dnech na semináři ústavně-právního výboru Senátu, kde upozornil na rizika spojená se zavedením korespondenční volby. Z pohledu právníka, laureáta Rigerovy ceny za práci věnovanou volbám, a politika zdůraznil, že i přes snahu o zajištění ústavní rovnosti může tato změna narušit klíčové principy, jako je tajnost a přímost hlasování. Vondráček také nabízí alternativu, jak efektivněji naplnit požadavek rovnosti volebního práva.

Vondráček varuje: Korespondenční forma může narušit důvěryhodnost voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Vondráček na semináři hlasitě varoval před možným narušením ústavních principů, jako jsou tajnost, přímost a rovnost při zavedení korespondenční volby. Přitom citoval článek 18 Ústavy, který stanoví právo každého občana volit, a zdůraznil, že tato změna může mít dalekosáhlé dopady na důvěryhodnost volební procedury. „Odpůrci korespondenční volby často přehlížejí možná rizika, která přináší. Tajnost, přímost a rovnost jsou základními pilíři demokratických voleb, které bychom neměli ohrozit," řekl Vondráček.
 
Předseda Svobodných však nezůstal jen u kritiky, ale představil také svůj návrh. Podle jeho slov by bylo efektivnějším řešením pro naplnění požadavku rovnosti volebního práva změna volebních zákonů, zejména v tuzemsku. Změna 5 procentní vstupní klauzule do Poslanecké sněmovny by podle něj mohla lépe zohlednit zastoupení voličů. „Místo zavádění korespondenční volby bychom se měli nejprve podívat na nerovnost v zastoupení voličů v tuzemsku. Změna volebních pravidel by mohla být efektivnější a méně kontroverzní," dodal Vondráček s tím, že vzhledem k historicky bezproblémové organizaci voleb v České republice by zavedení korespondenční volby mohlo ohrozit důvěryhodnost volební procedury. 
 
„Je třeba si vážit toho, že naše organizace voleb byla doposud téměř nezpochybnitelná. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že důvěra ve výsledek voleb není samozřejmostí," uzavřel Vondráček.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…