Vrabel líčil psychologické operace, co vymýšlejí v Rusku. A kdo všechno tu pracuje v jejich žoldu

10.04.2022 16:55 | Bleskově

Spolu s válkou na Ukrajině se v Česku významně posunula hranice toho, co je přípustné na internetu. Analytik a ředitel společnosti Semantic Visions František Vrabel však v rozhovoru pro Aktuálně.cz volal po tom, aby tato hranice byla ze strany státu jednou pro vždy jasně definována. Nejde podle jeho slov totiž jen o dezinformace, ale o uvědomění si, co je cílem ruské systematické propagandy.

Vrabel líčil psychologické operace, co vymýšlejí v Rusku. A kdo všechno tu pracuje v jejich žoldu
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Odborník na dezinformace František Vrabel přadstavuje nebezpečné dezinformační servery

„Změny v legislativě by měly postihnout novou situaci. V současnosti to náš právní řád nezná. Rusko proti nám útočí v kybernetickém prostoru dezinformacemi intenzivně od roku 2014, a teprve nyní to začíná být předmětem vážné veřejné diskuse.

Politická scéna by se tím skutečně měla začít zabývat. Nejde totiž jen o dezinformace, ale o uvědomění si, co je vlastně cílem ruské systematické propagandy,“ říká analytik Vrabel.

Původní zdroj ZDE.

Cílem ruské propagandy je prý podkopat naše ústavní zřízení: „Rozvrat evropské demokracie. Protože s námi Rusové nejsou schopni držet krok a nemají na nás ani vojensky, je jejich jedinou strategií rozložit nás zevnitř právě prostřednictvím dlouhodobých, takzvaně psychologických operací,“ domnívá se.

Protože autoritářský režim lidem věci nařizuje a nepodporuje samostatné a inovativní, v praxi vidíme, že v Rusku není žádný pořádný podnik kromě výrobce zbraní. „Nejsou schopni vyrobit telefon, počítač, auto, které jezdí, nic,“ pokračuje Vrabel.

Kritizoval členy hnutí SPD a KSČM za šíření dezinformací, že Ukrajinci vyhazují jídlo. Oni pracují v žoldu Ruska. Nelze si to vysvětlit jinak, než že je ruské tajné služby mají zpracované a oni jednají podle jejich pokynů,“ dodává Vrabel.

„Podstatou je, že se Rusové snaží změnit vědomí lidí na dálku a přeprogramovat je tak, aby nevěřili našemu světu a tomu, že existuje něco jako pravda. Snaží se je postavit proti demokratickým institucím tím, že našim občanům dlouhodobě podsouvají tezi, že jim tyto instituce lžou. Jenže když je nebudeme mít, nebudeme mít demokracii,“ uvádí.

Když o něco Rusům skutečně jde, tak do toho přímo vstoupí a jsou schopni sjednotit argumentaci dezinformační scény, a zvýšit tak její dopad na myšlení lidí. „To jsme mohli podle Vrabela vidět v případě Vrbětic, kdy se celá scéna otočila přes noc,“ připomněl na závěr.

Věří, že by se dezinformace v Česku daly zcela vypnout. „Koneckonců se to částečně i stalo, když CZ.NIC (provozovatel  českých domén .cz, pozn. red.) zablokoval některé z webů a poskytovatelé internetu byli požádáni, aby znepřístupnili i další z nich, které tady dlouhodobě šíří ruskou propagandu. Nicméně je jasné, že je to pouze dočasné řešení.

Současně se vede diskuse o tom, jak postupovat dál, a hledá se právní podpora pro prodloužení a faktickou blokaci těchto webů. Je třeba si totiž uvědomit, že dezinformační weby dále fungují, lze na ně vstoupit, pouze jiným způsobem,“ uvedl, že zatím není na stole žádné řešení. „Vždy to bude, obávám se, taková hra na kočku a myš,“ doplnil Vrabel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …