Vražda Němky uprchlíkem: Vyjádřila se Merkelová. Stojí za přečtení

06.12.2016 7:38

Německo se stále nevzpamatovalo ze šoku, který způsobilo znásilnění a vražda mladé studentky z Freiburgu rukou afghánského uprchlíka. Včera se k této tragické události vyjádřila v pořadu veřejnoprávní televize ARD dokonce i kancléřka Angela Merkelová.

Vražda Němky uprchlíkem: Vyjádřila se Merkelová. Stojí za přečtení
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Merkelová se přitom k jednotlivým případům trestné činnosti uprchlíků zásadně nevyjadřuje. Příliš empatie nebyla schopna ve svém ojedinělém vystoupení vyjádřit ani obětem po sérii teroristických útoků letos v létě. „Tato vražda je děsivá a mé myšlenky jsou s rodiči dívky,“ uvedla Merkelová ve včerejším pořadu ARD Tagesschau. Zle jazyky hovoří o tom, že k vraždě studentky Marie Ladenburgerové se vyjádřila jen proto, že dívka pomáhala uprchlíkům a byla dcerou úředníka EU.

Merkelová nicméně opět nezapomněla varovat před odsouzením všech migrantů, kteří přicházejí nejenom do Německa, ale celé Evropy. „Pokud se ukáže, že za znásilnění a vraždu nese odpovědnost afghánský uprchlík, je samozřejmě třeba tento čin odsoudit stejně jako každou jinou vraždu a velmi jasně vše pojmenovat. Nicméně nelze z této vraždy plošně obviňovat všechny uprchlíky,“ uvedla Merkelová pro ARD.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Oproti ještě nedávné praxi německých úřadů a médií kancléřka také zdůraznila, že o těchto případech je třeba hovořit zcela otevřeně. Merkelová však odmítla připustit, že by za případy znásilnění německých žen byla zodpověděná její přistěhovalecká politika otevřených dveří, a pouze zopakovala, že každý případ vraždy nebo znásilnění je třeba jasně pojmenovat a odsoudit. Ze svých vlastních selhání potom nezapomněla obvinit Merkelová ostatní, když vyjádřila nespokojenost se „solidaritou ostatních evropských států“.

Anketa

Českem otřásá skandál šňupajícího Jindřicha Forejta. Bylo by na odstoupení, kdyby média zveřejnila nahrávku úplně opilého politika-těžkého alkoholika?

85%
15%
hlasovalo: 2609 lidí

Merkelová připustila, že v přistěhovalecké politice EU vidí nedostatky. „Všichni se shodneme na tom, že je nutné ještě lépe chránit naše vnější hranice a rovněž bychom měli ještě mnohem efektivněji bojovat proti příčinám migrace. Za zásadní problém však považuji přerozdělování uprchlíků. To se musí změnit,“ cituje kancléřku deník Die Welt s tím, že ARD byla kritizována za to, že v sobotu neinformovala konkrétně o zatčení afghánského uprchlíka.

„O konkrétních trestných činech informujeme obecně jen velmi zřídka, ale původ údajného pachatele nemá s tímto rozhodnutím nic společného. Kdyby se ukázalo, že se uprchlíci podílí na páchání trestné činnosti ve větší míře než většinová populace, samozřejmě bychom o tom informovali. V každém případě bereme negativní názory diváků velmi vážně a již během příštího roku s přihlédnutím ke kritice diváků podnikneme konkrétní kroky,“ přislíbil šéfredaktor ARD Kai Gniffke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…