Vražda britské poslankyně Coxové zastavila kampaň o brexitu. Proevropský tábor může posílit, míní analytik

17.06.2016 8:01

Do hlasování o brexitu zbývá šest dní. A situace se velmi výrazně přiostřila. Kampaň totiž včera přerušila vražda labouristické poslankyně Jo Coxové.

Vražda britské poslankyně Coxové zastavila kampaň o brexitu. Proevropský tábor může posílit, míní analytik
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Jedenačtyřicetiletou britskou poslankyni Jo Coxovou pobodal v Birstallu ozbrojený útočník, ta posléze svým zraněním podlehla. Jak informují dnešní Lidové noviny, útok přinutil oba soupeřící tábory zastavit právě probíhající kampaň.

„Pozastavujeme kampaň, v myšlenkách jsme s Jo Coxovou a její rodinou,“ sdělila agentuře Reuters skupina Stronger In. Ta podporuje setrvání Británie v Unii. Kampaň zastavili i zastánci brexitu.

Za útokem stojí zřejmě dvaapadesátiletý Tommy Mair. O jeho motivu se britská média zatím jen dohadují. Některá uvádějí, že muž křičel hesla o krajní pravici. Coxová se naproti tomu angažovala na straně příznivců setrvání Británie v Evropské unii. 

„Ztratili jsme ženu, která byla velkou osobností kampaně, která se jí věnovala s velkou vášní, celým svým srdcem,“ uvedl k celému incidentu premiér David Cameron. 

Je jasné, že celá tragédie jistojistě ovlivní voliče, je teď jen otázkou jak. To neodhadl ani politolog John Curtice z University of Strathclyde. „Proevropský tábor nyní může posílit,“ míní ale analytik Alan Ruskin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…