Vraždili se holýma rukama! Čína a Indie v sobě. Tohle smrdí válkou

17.06.2020 20:20

Na hraničním území mezi Indií a Čínou v oblasti Ladákh zemřelo při pondělním střetu pohraničníků 20 indických vojáků a dalších 17 bylo kriticky zraněno. Hovoří se též o nejméně 45 mrtvých nebo zraněných čínských vojácích, Čína však zatím jakékoli ztráty nepotvrdila. Boj za pomoci tyčí, klacků a pěstí se řadí mezi největší eskalace konfliktu na této 3500 kilometrů dlouhé sporné hranici od roku 1962, kdy zde proběhla měsíc trvající válka. Zástupci obou států s největšími armádami světa jsou nakloněni diplomatickému řešení.

Vraždili se holýma rukama! Čína a Indie v sobě. Tohle smrdí válkou
Foto: Repro YouTube Reuters
Popisek: Vojenské jednotky Číny rozmístěné na západě Himalájí

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Zvýšené napětí na hranici Indie a Číny trvá už několik posledních týdnů, zatím však nedocházelo k žádným přímým střetům.

Pondělní konfrontace se odehrála v hornaté oblasti Ladákhu a jde o první vážný střet na hranici mezi Čínou a Indií od roku 1975, kdy naposledy došlo na 3500 kilometrů dlouhé hranici k obětem.

Kuriózní využití provizorních zbraní bylo důsledkem příměří, které zakazuje použití vojenské síly. Vojáci v blízkosti hranice tak povětšinou palné zbraně nenosí, aby ke konfliktům nemohlo dojít.

Toto rozhodnutí padlo v roce 1996, kdy obě velmoci podepsaly mírovou smlouvu LAC, v níž se dohodly, že „žádná strana nevyužije své vojenské schopnosti“ na hranicích.

Vojáci však v pondělí dohodu obešli vlastnoručně vyrobenými zbraněmi v podobě holí, kamenů či klacků s hřebíky. Ti, co zbraně neměli žádné, se do sebe pustili v rámci pěstních soubojů.

Zodpovědnost za incident si předhazují obě země. Čína podle agentury AFP viní Indii z toho, že indičtí vojáci dvakrát překročili spornou hranici a následně měli čínské vojáky napadnout. „Dne 15. června indičtí vojáci několikrát hrubě porušili bilaterální dohody a překročili dvakrát hranici, přičemž provokovali a napadli čínské vojáky, což vyústilo ve fyzický střet,“ řekl podle AFP mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Indičtí představitelé pro agenturu Reuters uvedli, že vina je na čínské straně. Vojáci Číny dle nich hranici překročili již počátkem května a na třech místech postavili stany a strážní stanoviště, přičemž ignorovali výzvy k odchodu. Obě země právě od začátku května shlukují v pohraniční oblasti i obrněné vozy a dělostřelectvo. „Zaútočili s kovovými tyčemi, velící důstojník byl těžce zraněn a padl. Když se to stalo, oblast zaplavilo množství dalších vojáků a zaútočili kameny,“ řekl pro Reuters indický zdroj.

Indický premiér Naréndra Módí se rozhodl napětí na hranicích mírnit a na pátek svolal jednání, které má incident řešit.

O konfliktu již telefonicky jednal indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar se svým čínským protějškem Wangem I. Wang I v telefonátu s indickým šéfem diplomacie žádal, aby Indie tvrdě potrestala ty, kdo jsou za smrtící střet zodpovědní. Varoval Dillí, aby nepodceňovalo čínské odhodlání hájit to, co Čína pokládá za své svrchované území. Džajšankar v prohlášení po rozhovoru s Wangem I uvedl, že vysvětlil indickou pozici, a dodal, že Dillí se cítí zavázáno k jednání o snížení napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…