Vrchní soud rozhodne v kauze zakázky na výplatu sociálních dávek

14.06.2017 6:53

Pražský vrchní soud dnes rozhodne v kauze zakázky ministerstva práce na výplatu sociálních dávek, která byla podle obžaloby zmanipulovaná ve prospěch firmy Fujitsu Technology. Nepravomocný rozsudek uložil exnáměstkovi Vladimíru Šiškovi šest let vězení a povinnost nahradit státu škodu 282 milionů korun. Muž vinu odmítá, stejně jako druhý obžalovaný, někdejší ředitel odboru ministerstva vnitra Miroslav Duda.

Vrchní soud rozhodne v kauze zakázky na výplatu sociálních dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Šiška s Dudou se odvolali proti verdiktu, podle nějž vědomě rezignovali na povinnost účelně a hospodárně využívat majetek státu. Šiška totiž údajně sám rozhodl o změně systému výplaty dávek a zakázku zadal bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži na základě nejnižší nabídnuté ceny.

Kvůli tomu, aby zakázku dostala Fujitsu, údajně pomocí dodatků ohnul podmínky rámcové smlouvy, kterou mělo od roku 2008 uzavřenou ministerstvo vnitra. Umožnily mu to Dudovy podpisy. Dudovi za to rozsudek uložil tříletý podmíněný trest.

Šiška, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), je v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalován také kvůli pokusu zadat miliardovou zakázku na kontrolu vyplácení sociálních dávek firmě IBM a kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…