Vrchní soud vyloučil advokátku Samkovou z případu mačetového útoku

22.02.2013 10:07

Vrchní soud v Praze vyloučil advokátku Kláru Samkovou z případu takzvaného mačetového útoku v Novém Boru, při němž byli zraněni tři lidé. ČTK to řekla předsedkyně senátu Krajského soudu v Liberci Eva Drahotová, která má případ na starosti. "Vrchní soud rozhodl, že doktorka Samková už nemůže obhajovat nikoho z obžalovaných," uvedla soudkyně. Protože obžalovaní nemají obhájce, musela pondělní jednání soudu zrušit. Vyjádření advokátky ČTK zjišťuje.

Vrchní soud vyloučil advokátku Samkovou z případu mačetového útoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Stížnost na Samkovou podala při minulém líčení u Krajského soudu v Liberci Romana Staňková, nová obhájkyně obžalovaného Antonína Sina. Samková ho přestala obhajovat loni v prosinci poté, co obžalovaný muž v dopise částečně popsal, co se při útoku stalo. Dostal se tak do rozporu s tím, co vypovídají další tři obžalovaní zastupovaní Samkovou. Někteří tvrdí, že na místě útoku ani nebyli.

Vyloučený obhájce nemůže v téže věci zastupovat dalšího z obžalovaných

"Je-li vyloučen obhájce pro kolizi zájmů, tak v téže věci nemůže dále vykonávat obhajobu žádného z obžalovaných. Právě, aby nemohl užít či zneužít informace, které při obhajobě i toho vyloučeného obdržel," řekla při minulém hlavním líčení Staňková.

Vyloučení Samkové z případu v minulosti již navrhovalo i krajské státní zastupitelství, vrchní soud ale před zahájením procesu rozhodl ve prospěch známé advokátky.

Při incidentu v novoborském baru Pivní pomoc v srpnu 2011 byli zraněni tři lidé, ohrožen byl život jednoho z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…