Vrchní soud začne projednávat odvolání v kauze Promopro

12.12.2016 6:18

Pražský vrchní soud dnes začne projednávat odvolání v kauze, která se týká státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU. Městský soud v Praze loni potrestal za podvod či praní špinavých peněz jednatele firmy Promopro Jaroslava Veselého a dalších osm zástupců subdodavatelských společností. Obviněnou trojici státních úředníků ze sekce pro předsednictví naopak osvobodil s tím, že jsou jen "obětními beránky".

Vrchní soud začne projednávat odvolání v kauze Promopro
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Promopro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. Veselý s jednatelem hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimilem Maxou následně podle obžaloby předkládali úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Soud jim za to nepravomocně uložil devítileté vězení a desetiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem.

Ostatní obžalovaní podnikatelé údajně pomáhali nezákonně získané prostředky legalizovat tak, že vytvářeli falešné faktury, převáděli vylákané peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti. Většina z nich dostala nepodmíněné tresty od pěti do 7,5 roku vězení.

Podvodem státu údajně vznikla škoda nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku soud ČR přiznal s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí podnikatelé vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…