Vrchní transparentník Ondráčka varuje: Politika není žádná sranda. Když tam uděláte chybu, musíte platit

31.07.2015 21:28

Ředitel Transparency International David Ondráčka všechny budoucí politiky varuje, že tenhle typ práce není žádná sranda a člověku v ní na bedrech leží veliká odpovědnost, jak už dal najevo i Obvodní soud pro Prahu. Má pro ně ale i pár slov, která by je mohla trochu uklidnit.

Vrchní transparentník Ondráčka varuje: Politika není žádná sranda. Když tam uděláte chybu, musíte platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

Někdejší starosta Prahy 2 z ODS Jiří Paluska by měl zaplatit 300 tisíc korun. Jde o pokutu vyměřenou Úřadem na ochranu hospodářské soutěže za špatné výběrové řízení. V principu je to podle Ondráčky správné rozhodnutí, protože politici musejí vědět, že za své rozhodnutí nesou odpovědnost.

„Abych byl úplně férový, je fakt, že tohohle se budou lidé v komunální politice bát jako čert kříže. To je totiž věc, která, kdyby se měla aplikovat masivně, může teoreticky snížit chuť lidí se do těch funkcí dostat. Politik nese odpovědnost a není to legrace. Když někdo kandiduje na radnici, musí počítat s tím, že bude rozhodovat o mnoha věcech a že za to může nést i takové následky,“ konstatuje v rozhovoru pro server Lidovky.cz ředitel Transparency International.

Odpovědnost se ale v řadě případů netýká jen starosty, ve většině věcí rozhoduje rada, tudíž by měli odpovědnost za špatná rozhodnutí nést i další politici, kteří se podíleli na špatných rozhodnutích. Dosud bohužel platilo, že se obecní politici odpovědnosti vyhýbali, vše se zkrátka platilo z radniční kasy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …