Všechno jinak? Vrzající dveře, zrezlý plot, rozpité kafe na stole. Nové informace o vraždě novináře na Slovensku. Promluvila žena, co znala jeho ženu

01.03.2018 6:53

Slovenský premiér Robert Fico si po oficiální tiskové konferenci promluvil s novináři a předal jim dosud utajované informace o vraždě jejich kolegy Jána Kuciaka. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že ho nechala zabít italská mafie údajně napojená na slovenské politiky. Jenže podle Fica je tu i jiná možnost.

Všechno jinak? Vrzající dveře, zrezlý plot, rozpité kafe na stole. Nové informace o vraždě novináře na Slovensku. Promluvila žena, co znala jeho ženu
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

Slovenskem otřásla vražda teprve sedmadvacetiletého novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Hlavní slovenské deníky svorně zveřejnily poslední reportáž Jána Kuciaka, kterou už nestihl dopsat. Týkala se propojení slovenských politiků s italskou mafií. Další možností je, že se někomu nelíbilo, že Kuciak rozkrýval podvody s DPH.

Anketa

Je dobře, že byl Petr Žantovský zvolen členem Rady ČTK?

94%
6%
hlasovalo: 9607 lidí

Ale podle serveru iDnes.cz je tu ještě jedna možnost. Slovenský premiér Robert Fico předal novinářům dosud utajované informace, které naznačují, že Kuciak vůbec nemusel být zavražděn kvůli své práci.

„Vrah podle indicií z místa činu nejspíš Kuciaka znal. Svědčí o tom například rozpitá káva na stole, ale i to, že na dveřích nebyly žádné stopy po vloupání. A z místa se nic neztratilo. Novinář ho musel vpustit sám. Nepozorovaně se dovnitř nikdo nemohl dostat, vrata i dřevěné dveře podle místních vždy silně vrzaly,“ píše server.

Kuciak podle všeho vraha pustil dovnitř, pak na chvíli odešel do garáže a jeho přítelkyně byla v domě sama s vrahem. „Tu střelil první, pak namířil na Kuciaka, který se vracel do domu. Na schodech mu přiložil pistoli k hrudi a vystřelil,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování pod podmínkou anonymity.

Vedle toho se sluší připomenout, že slovenská vláda nabídla jeden milion euro za informace vedoucí k dopadení pachatelů. Kolegové o Kuciakovi navíc říkají, že byl především novinářem-analytikem, skládal dohromady informace, které přišly od dalších lidí. „Je divné, že by někdo zavraždil právě jeho,“ řekl Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk. „Nikdy nešel do žádného nebezpečného střetu. Dělal datovou žurnalistiku,“ dodal.

A prozradil ještě jednu věc. U mrtvých těl byly nalezeny náboje, ale podle Bárdyho nejde o vzkaz, že zemřou ještě další lidé, pokud nebudou mlčet. Je to prý spíš tak, že vrahovi v jednu chvíli selhala pistole a náboje mu vypadly na zem, když přebíjel. Policie už oznámila, že zadržela jednu osobu i zbraně.

Ve městě, kde došlo k vraždě, se podle policie sešly dvě drogově závislé osoby. „Měly si vzít zbraně a jít do obce. Šly přes ploty a přes soukromé pozemky. Policie provedla tři domovní prohlídky, při kterých zajistila 160 gramů pervitinu, zbraň a náboje. Jednu osobu obvinila,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar.

Přední vrata domu, kde došlo k vraždě, jsou sice zapečetěna, jenže k domu se dá dostat i zezadu, jen přes rezavý plot.

Kuciak navíc nebyl jediným novinářem, který se věnoval možnému propojení italské mafie se slovenskými politiky. Podobné texty v roce 2016 psala Jana Šimáčková z týdeníku Plus 7 dní. I ona zmínila jméno Antonin Vadala, které padlo v posledním textu Jána Kuciaka. Šimáčkové se nic nestalo. Vadala podal na novinářku trestní oznámení, ale toto bylo odloženo. Žurnalistka prý neslyšela žádné výhrůžky. Byl klid.   

Server ParlamentnéListy.sk přinesl rozhovor s kamarádkou zavražděné partnerky Jána Kuciaka.  Redakce jméno mladé ženy zná, ale respektuje její přání zůstat v anonymitě. Kamarádka od snoubenky údajně věděla, že Ján pracuje „na něčem velkém“.

Kuciakova přítelkyně se prý v prvé řadě zajímala o archeologii, ale stranou jejího zájmu nezůstala ani politika. Snoubenka Jána Kuciaka prý byla spravedlivá žena, která se svým snoubencem mluvila o jeho práci. Po telefonu spolu prý mluvili jen v náznacích, kdyby je někdo odposlouchával.

 A jako celá řada jiných mladých žen se těšila také na svatbu. Mělo k ní dojít letos na jaře. Pak se novomanželé měli vydat na svatební cestu. Bohužel k ní už nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…