Všechny zaměstnanecké pojišťovny otevírají svým klientům přístup k moderní léčbě nádorů: protonové terapii

22.01.2015 16:00

OZP i ČPZP uzavřely smlouvy s PTC. ZPMV, ZP Škoda i Revírní bratrská chtějí protonovou léčbu svým klientům také smluvně zajistit v pražském PTC.

Všechny zaměstnanecké pojišťovny otevírají svým klientům přístup k moderní léčbě nádorů: protonové terapii
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) a protonové centrum (PTC) v Praze podepsaly smlouvy o hrazení protonové léčby. Dva miliony klientů těchto pojišťoven tak mají jistotu, že v případě potřeby budou léčeni moderní bezpečnou a šetrnou ozařovací metodou - protonovou terapií, která významně ovlivňuje kvalitu života pacientů v průběhu léčby a hlavně po ní.

Obě pojišťovny dosud schvalovaly pacienty v individuálním řízení a v praxi si tak ověřily potřebnost a možnosti protonové terapie i spolupráci s PTC.

Výhoda protonové terapie spočívá ve zvýšení šance na vyléčení, snížení zdravotních rizik spojených s nežádoucími účinky ozáření zdravých tkání oproti standardně aplikované léčbě fotonovým zářením, a to pro zdravotní pojišťovny znamená úsporu finančních prostředků, které by jinak musely dlouhodobě vynakládat na léčbu sekundárních projevů ozáření. Další finanční prostředky šetří pojišťovny díky výhodným smluvním podmínkám. Pro klienty ČPZP a OZP také smlouva znamená transparentní a efektivní schvalovací proces. Zvyšuje tak šanci na co nejrychlejší zahájení léčby a tím umožňuje pacientům profitovat z možností protonové terapie v co nejvyšší míře.

PTC se s pojišťovnami shodlo na způsobu indikování i na vhodných diagnózách pro protonovou léčbu.

Pro klienty ČPZP a OZP znamená smlouva i okamžitý přístup ke špičkové diagnostice protonového centra: PET/CT, počítačové tomografii a magnetické rezonanci, na které jiní pacienti čekají až několik týdnů.

Zájem zajistit smluvně svým klientům přístup k moderní a šetrné léčbě mají i další zaměstnanecké pojišťovny. Jednání s ZPMV, ZP Škoda i Revírní bratrskou pokladnou se vyvíjejí pro klienty pozitivně a smlouvy by mohly být uzavřeny ve velmi krátké době.

České zaměstnanecké pojišťovny včetně Vojenské ZP (VoZP), která jako první pochopila význam protonové léčby a smlouvu uzavřela již v roce 2013, mají dohromady téměř 4 a půl milionu klientů. Výhodné podmínky pro léčbu svých 1 300 000 pojištěnců revoluční ozařovací metodou si v loňském roce zajistila i největší soukromá slovenská zdravotní pojišťovna DÔVERA. Rovněž jednání s největší slovenskou pojišťovnou VšZP (obdoba české VZP), která protonovou léčbu svým klientům již hradí, indikují, že zájem uzavřít smlouvu s PTC je víc než seriózní.

Protonová terapie je vhodná pro většinu diagnóz, jako jsou nádory hlavy a krku, mozku a CNS, nádory ležící v oblasti páteře, nádory prostaty, lymfomy a nádory u dětí. Protonové centrum chystá v horizontu několika měsíců i léčbu nádorů plic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…