Všichni budou vidět, že Češi letí na Tchaj-wan, vykládal na ČT Vystrčil. A přidal další ostrá slova o „čínském dopise“

04.08.2020 22:30

Návštěva Tchaj-wanu, na kterou se chystá předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS), bude zřejmě nejsledovanější zahraniční cestou letošního roku. V pořadu Interview na ČT24 řekl, v jaké fázi jsou přípravy této cesty, kdo má o cestu zájem a zda nátlak kvůli misi polevuje, či nikoliv. A zda má k dispozici bližší informace o vzniku čínského dopisu.

Všichni budou vidět, že Češi letí na Tchaj-wan, vykládal na ČT Vystrčil. A přidal další ostrá slova o „čínském dopise“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Pokud vše půjde podle plánu, na Tchaj-wan by měl Vystrčil odletět 29. srpna na šest dní. „Delegaci máme již plnou. Přihlášeno je více než 40 podnikatelských subjektů,“ přiblížil. „Dále jedou i zástupci vědeckovýzkumné a akademické sféry, včetně zástupců Senátu. Noví politici žádní nepřibyli,“ podotkl.

Stále platí, že ho na Tchaj-wan doprovází i manželka zesnulého předsedy Senátu Věra Kuberová. „Jsem za to rád, že jede. Má pozvání od tchajwanské strany, která bude její cestu hradit. Vzhledem k odkazu Kubery je to dobře. Jsme jí za to vděčný,“ řekl druhý nejvyšší ústavní činitel ČR.

Jsou dnes jasnější podrobnosti o tom, co předcházelo smrti Jaroslava Kubery? „Z hlediska toho, kdo byl autorem čínského dokumentu, jsme se zastavili na tom, že Hrad, resp. kancelář prezidenta, odmítla říct další podrobnosti. Vznikla i spekulace, že mohl být kanceláří prezidenta text dokumentu objednán,“ zmínil Vystrčil.

„Evidentně s čínským dokumentem bylo pracováno nestandardně. Pokud to byl dopis v obálce, adresovaný Kuberovi, tak je podivné, že tím pošťákem byl vybrán právě Hrad,“ neskrýval Vystrčil pochybnosti.

Vystrčil už, podle svých slov, vyčerpal všechny své možnosti, aby zjistil, jak to s čínským dokumentem skutečně bylo. „Pokud se najednou někdo nerozhodne promluvit, tak se už nic moc dalšího nedozvíme. Ani s tím nepočítám...“ krčí rameny.

Údajně vyjednává o letu komerční linkou. Vystrčil vyvrátil, že by mu bylo naznačeno, že na vládní letoun má v takovém případě zapomenout: „Je to vyloženě z praktických důvodů. Vládní letka velmi dobře spolupracovala, ale v případě vládní letky bychom museli mezipřistát a jít do karantény. Celé by to ztratilo smysl. Tohle je rychlejší, a šlo i o kapacitní důvody,“ vyloučil snahy Hradu tímto cestu na Tchaj-wan zkomplikovat.

„Jsme přesvědčen, že to, že na Tchaj-wan přilétá zahraniční výprava z Česka, budou všichni vědět,“ odvětil na otázku, zda nelituje, že na Tchaj-wan přiletí letounem bez státního znaku České republiky.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Vystrčil sdělil, že cítí určité tlaky během přípravy této cesty: „Je to výjimečná cesta, samozřejmě, že nějaký tlak na sobě cítíte. Já jsem ale už hodně otlučený a zvyklý. Tedy mimořádné tlaky necítím. Vím, kdo má jaký názor a jak silně je schopen jej projevit. Politici mě, někteří, veřejně vyzývají, abych nejezdil, někteří dokonce to různě komentují, hlavně současný i minulý prezident,“ zmínil.

Jiní ho naopak v této cestě podporují. „Velmi si vážím podpory českého Senátu,“ podotkl Vystrčil, s tím, že rozhodnutí měnit nebude, jelikož je přesvědčen, že je správné a prospěšné pro Česko i pro Tchaj-wan. Argumentace, která hovoří pro tento let, je dle jeho slov jasná a srozumitelná.

„Vnitřní rozpor ohledně této cesty už mám za sebou. Jsem smířen s tím, že to nemůže být nikdy tak, že se mnou musí všichni souhlasit. Pokud chcete dlouhodobě dělat politiku tak, že chcete být důvěryhodný, měl byste se rozhodovat podle toho, co je správně, zejména v obhajobě základních hodnot a principů, na kterých naše země funguje. A nikoliv podle toho, kolik lidi vám bude tleskat, a kolik na váš bude pískat,“ dodal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…