Všichni lžou o tom, kdo nasekal dluhy státu. Zde jsou propočty, které nepotěší pana...

28.05.2015 17:00

Státní rozpočet, státní dluh. Nesmrtelná témata, ve kterých se politici předhánějí, který s nimi umí nejlépe pracovat. Neexistují však žádné jednoduše dostupné statistiky, ze kterých by bylo jasné, kde je pravda. Stanislav Hudský, spisovatel a zakladatel nakladatelství Beletris, si dal tu práci a tyto statistiky na svém blogu zpracoval.

Všichni lžou o tom, kdo nasekal dluhy státu. Zde jsou propočty, které nepotěší pana...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Nejvíc ze všeho lžou politici o tom, kdo může za ty biliony dluhů České republiky,“ uvádí Hudský. A právě tyto lži jej přivedli k tomu, že si spočítal tabulky, kterými vytvořil takový žebříček našich nejrozhazovačnějších politiků.

Jedná se sice o tabulky z konce roku 2012, tudíž v nich chybí nejčerstvější osobnosti našeho politického spektra, jakou je například Andrej Babiš, i tak se jedná na jednu stranu o vcelku zábavné, na druhou však dost děsivé čtivo. Záleží, jak se na to díváte.

V tabulkách srovnává naše jednotlivé premiéry a pak ministry financí a částky, kterými se zapsal do českého státního dluhu. Jak sám píše, nejedná se o snahu někoho očernit, vysmát se někomu nebo tak, tabulky vytvořil z čistě informačních důvodů.

Vždy se jedná o dluh, který jednotlivým funkcionářům vznikl za jejich funkční období. Ať již celkový dluh, nebo rozpočítaný na jednotlivé dny jejich pobytu ve vládě. A kdo je vítězem?

Celý příspěvek zde

Na úvod je důležité říci, že pánové Janota a Kalousek, naši bývalí ministři financí, pobývali ve funkci za dob největšího rozpuku ekonomické krize. Což je možná jeden z důvodů, proč se ve statistikách střídají na prvních místech. Jednoznačným vítězem je však Miroslav Kalousek, který po dobu své funkce zadlužil ČR o 658 476 164 384 Kč. V závěsu za ním je Bohuslav Sobotka, s celkovým dluhem 394 185 479 452 Kč, zároveň ale ve funkci strávil o pár let déle. A na třetím místě je pak Eduard Janota, kterému se podařilo nastřádat 204 209 589 041 Kč.

Důležité je ovšem říci, že se jedná o celkový dluh. Jakým způsobem pánové hospodařili je vidět v denní statistice, kterou celkem s přehledem vede pan Janota s denním navýšením o 470 milionů, v závěsu za ním Miroslav Kalousek s úctyhodnými 444 miliony a pak dále až Vlastimil Tlustý. Tudíž Bohuslav Sobotka z toho vychází ještě docela dobře.

Mezi premiéry se pak na prvním místě s celkovým dluhem 400 563 997 305 Kč, umístil Petr Nečas a o sto miliard nižší dluh pak získal Miroslav Topolánek. Jan Fischer, který se umísti na třetím místě, se pyšní pouze dvěma sty miliardami.

Na druhou stranu pak pan Fischer hodně spěchal, jelikožv druhé tabulce se umístil na prvním místě se 442 945 801 Kč za den, následován Petrem Nečasem, který má pouze o 6 milionů pomalejší tempo. Topolánek pak zabírá čestné třetí místo.

Kompletní tabulky i s poznámkami pak naleznete na blogu pana Hudského, kde je mimo jiné i počítadlo veřejného dluhu České republiky. Posledně tam bylo napsáno 1 856 258 125 222,- a počítadlo stále běží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…