Vstávat a do práce! zavelel Alexandr Vondra

12.03.2014 14:20

Vstup ČR do NATO před patnácti lety nebyl vůbec samozřejmý, Američané zpočátku v 90. letech s přijetím postkomunistických států váhali. A je bláhovou iluzí myslet si, že nám ve střední Evropě nehrozí něco podobného, co se v těchto dnech děje na Krymu, napsal pro Natoaktual k 15. výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance bývalý ministr obrany v Topolánkově vládě Alexandr Vondra.

Vstávat a do práce! zavelel Alexandr Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

USA zpočátku s přijetím středoevropských zemí do NATO váhaly

„Američané nejprve váhali, v roce 1993 měli na stole alternativy třech možných postupů. První doporučoval `evolučně` nechat iniciativu na Evropské unii. Druhý navrhoval vyčkávat, jak se bude chovat Kreml, a `reagovat` až tehdy, vydá-li se cestou agrese,“ napsal Vondra s tím, že tehdejší prezident USA Bill Clinton společně s republikány ovládaným Kongresem se nakonec rozhodl prosazovat třetí scénář: „Nečekat a rozšířit NATO rychle a pod americkým vedením.“ Podle Vondry USA postupně přesvědčily Brity, Němce a Francouze a diplomatickou cestou otupily původní nesouhlas Jelcinova Ruska.

Vondra kritizoval fakt, že Západ se snažil stabilizovat Ukrajinu pomocí „měkké síly“ Evropské unie. „Jenže i tady šlo jen o polovičatou politiku. Projekt tzv. Východního partnerství byl chápán spíš jako odkladiště pro ty, s nimiž EU jako se členy nepočítala. Když loni na podzim došlo na lámání chleba a ukrajinský prezident se rozhodoval mezi `evoluční` nabídkou EU na liberalizaci obchodu a harmonizaci s eurolegislativou na straně jedné a mezi tvrdými penězi a levným plynem od Putina na straně druhé, hrálo Rusko s vyššími kartami než Brusel,“ napsal Vondra v článku s titulkem „15 let od rozšíření NATO – budíček, vstávat, do práce!" s tím, že se nyní můžeme jen dohadovat, jak by dnes střední Evropa vypadala, kdyby Američané kdysi vsadili na scénář evoluční.

Smlouvy, které nejsou podpořeny vůlí konat, se stanou cárem papíru

Vondra připouští, že lidé ve střední Evropě se dnes mohou chlácholit pocitem, že nám nic takového jako na Krymu nehrozí. „Jsme střední Evropa a žádný Východ. To je ovšem bláhová iluze. I Ukrajina je dodnes signatářem mezinárodně platné smlouvy, která má garantovat její bezpečnost a neporušitelnost územní integrity. Přesto se Krymem valí ruská vojska a svět jen bezmocně protestuje. Smlouvy, které nejsou podepřeny vůlí konat, se mohou v mezinárodních vztazích rychle změnit jen v cár papíru,“ varuje Vondra.

Snižování obranných výdajů evropských členů NATO je varující

Upozorňuje na to, že přestože počet evropských členů NATO se od roku 1999 rozšířil o dvanáct, relativní obranné výdaje evropských spojenců se proti USA výrazně snížily. „Kdysi slíbená dvě procenta z HDP dnes na obranu nevydává skoro nikdo. Slabou potenci Evropanů ukázalo vojenské angažmá NATO ve všech posledních operacích. Od Bosny přes Kosovo až po Afghánistán a Libyi,“ upozorňuje Vondra.

Podle něj je stejně varující také politika Spojených států pod vedením Baracka Obamy. „Dřívější leadership je pryč. Drastické armádní škrty – spojené s nezájmem o mezinárodní dění, s přenecháváním iniciativy Rusku (Sýrie, Ukrajina) a snižováním americké přítomnosti v Evropě – NATO také oslabují. To vše se děje v situaci, kdy ostatní světové mocnosti – Rusko, Čína i Indie – rekordně zbrojí a přebírají iniciativu,“ míní bývalý ministr obrany Vondra.  

Celý článek Alexandra Vondry si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…