Všude jinde vláda podá demisi, jen u nás se loví poslanci, stýská si Zaorálek

27.04.2012 23:08

Nečasův kabinet přežil první křest ohněm. Není vyloučené, že než prosadí zbytek ze své reformní agendy, bude si něčím podobným muset projít ještě několikrát. Zvítězila posledním hlasováním o důvěře vládě technologie moci nad politickou kulturou? Pohledy tří poslanců přinesly Události, komentáře.

Všude jinde vláda podá demisi, jen u nás se loví poslanci, stýská si Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Jiří Pospíšil je přesvědčen, že vláda je legitimní víc než kdy dřív. „Poslanci, kteří ji podpořili, jsou titíž poslanci, kteří jí vyslovili důvěru, když se vláda dávala dohromady. Ránou pro politickou kulturu by bylo, kdyby na vládní politiky měl vliv stále pan Vít Bárta,“ vysvětluje svůj pohled ministr spravedlnosti.

O tomtéž je přesvědčená i členka platformy Karolíny Peake Dagmar Navrátilová. V pořadu se zároveň ostře ohradila, že by někoho do svých řad přetahovali. „Nikoho nepřemlouváme, je to na každém, jestli se rozhodne podle svého svědomí, nebo jestli zůstane u toho starého způsobu politiky,“ říká Navrátilová a dodává tak slovu svědomí nový, neotřelý význam.

Kdybychom vládu nekritizovali, tak se to tu může vrátit k vládě jedné strany, tvrdí Zaorálek

Podle místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka se především bez ohledu na nějaké přetahování poslanců už dávno mělo prozkoumat, zda strana Věci veřejné funguje v souladu s ústavou.

Nad současnou situací Zaorálek jen kroutí hlavou. „Všude jinde vláda podává demisi, když se rozpadne. U nás se loví poslanci,“ stýská si nad současnou situací. Podle něj to, zda stopětkou vláda skutečně vydrží se ověří až časem.

ČSSD prý nezbývá než kritizovat vládní kroky i způsob jejího fungování. „Kritizovat, to, co si nepřeje 80 procent veřejnosti, musíme. Kdybychom to nedělali, tak se to tu může vrátit k vládě jedné strany,“ uzavírá místopředseda sněmovny a sociální demokracie Lubomír Zaorálek v pořadu Události, komentáře.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…