Vtip? Ne, pravdivá zpráva z Ukrajiny

02.03.2016 11:12

Agentura Reuters informuje o kontroverzním nařízení ukrajinské vlády, která zakázala vládním úředníkům kritizovat práci státních institucí a svých kolegů. Kritici poukazují na to, že nařízení vlády ohrožuje svobodu projevu.

Vtip? Ne, pravdivá zpráva z Ukrajiny
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Vláda nově zavedla v rámci etického kodexu dodatek o „loajalitě státních úředníků“. Při nedodržování pravidel může úředník čelit disciplinárnímu řízení. „Vláda se rozhodla zavést standardy etického chování pro úředníky, aby tak obnovila důvěru veřejnosti v práci státních orgánů a funkcionářů,“ píše se ve vyhlášce zveřejněné na internetových stránkách vlády. V praxi to znamená, že by se měli úředníci zdržet jakékoli veřejné kritiky práce státních institucí či svých kolegů ze státní správy.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Vedoucí jednoho z oddělení na ministerstvu hospodářství Olena Minič ve svém kritickém komentáři na Facebooku uvedla, že nová pravidla byla navržena a přijata bezodkladně z důvodu tvrzení nedávno odstoupivšího ministra resortu Aivarase Abromaviciuse, který jako jeden z důvodů své rezignace uváděl korupční praktiky státu. „Přijatý dokument odpovídá nejlepším tradicím z dob Stalina a Beriji,“ poukázala Minič na nesmyslnost přijatého dokumentu s odkazem na někdejší představitele represivního sovětského systému.

Jiní státní úředníci se přijatým opatřením vlády nepokrytě vysmívají. „Jsem loajální zaměstnanec státu a jsem neskonale nadšen prací státních orgánů i všech jejich úředníků,“ vyjádřil se v ironickém duchu vysoký úředník ministerstva zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru. Jak poukazuje Reuters, budoucnost současné vlády je značně nejistá. Před čtrnácti dny se fakticky rozpadla vládní koalice, když ji opustily strany Svépomoc a Vlast. Bez účasti jejich poslanců již nemá vláda potřebnou většinu. Obliba premiéra Jaceňuka se propadla pod jedno procento a Mezinárodní měnový fond se již nechal slyšet, že se Jaceňukovi stěží podaří získat podporu v parlamentu pro další reformy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…