Vy šetříte, ale úředníkům EU se rekordně zvyšují platy

09.01.2013 15:50

Týdeník Euro upozorňuje na bruselský zlatý důl. Zatímco platy českých úředníků stagnují, jejich bruselští kolegové si v roce 2013 polepší o sedm procent, upozorňuje týdeník Euro.

Vy šetříte, ale úředníkům EU se rekordně zvyšují platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

Týdeník píše, že zatímco českému úředníkovi v roce 2013 stoupne průměrný plat o 24 korun, euroúředníci si polepší minimálně o sedm procent. Přepočítáno na výši platu to dělá 186 eur (zhruba 4650 korun) v případě začínajících asistentů a až 1286 eur (32 150 korun) pro zasloužilé generální ředitele.

Jeden z nejvyšších platových růstů v celé historii EU

Ačkoli národní státy šetří, tak celkem 33 tisíc zaměstnanců, kteří pracují pro Evropskou komisi a její přidružené agentury, se tak od Nového roku dočkají jednoho z nejvyšších platových růstů v celé unijní historii.

K tomu se ale navíc připočítávají ještě další výhody, o kterých si mohou úředníci v národních státech nechat jenom zdát. Euroúředníci nadále pobírají příplatky v podobě 16 procent za práci v Bruselu a do zdravotního pojištění odvádějí pouhá dvě procenta platu. Navíc se nezměnil ani věk odchodu do důchodu v 63 letech, ani pracovní týden stanovený na 37,5 hodiny. Stejně tak každý eurobyrokrat nadále pobírá měsíční přídavek na dítě ve výši 373 eur a dalších 253 eur na jeho vzdělávání.

Platy euroúředníků se již předloni zvedly o 1,7 procenta. Základní plat úředníků Bruselu se pohybuje ve výši 2654 eur (asi 63 tisíc korun) až 18 371 eur (asi 440 tisíc korun) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další zmíněné bonusy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…