Vybíráme skvěle daně, to je jednoznačné, chválil se Babiš. Přinesl tím prý státu "miliardu peněz"

01.08.2016 22:46

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) a ekonomický expert ODS Jan Skopeček se do sebe v pondělních Událostech, komentářích České televize pustili kvůli aktuálním výsledkům státního rozpočtu. Tomu se daří tak dobře, jak poslední dvě dekády ne. Ministr Babiš dává najevo, že je to jeho zásluha a zásluha opatření, která prosadila tato vláda. Pokud opozice tvrdí něco jiného, tak lže. To si ovšem nedal líbit Jan Skopeček, který Babišovu sebechválu ztrhal.

Vybíráme skvěle daně, to je jednoznačné, chválil se Babiš. Přinesl tím prý státu "miliardu peněz"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v České televizi velmi důrazně chválil. Vládě se daří vybírat lépe daně a těží z toho všichni – stát na centrální úrovni i obce a kraje. A to díky tomu, že se zde dělají věci, které se nikdy neděly. Opozice prý neříká pravdu, když vládu kritizuje.

Že může za dobrý stav české státní kasy růst ekonomiky, to je prý lež opozice. „Že za to může růst ekonomiky, tak to jsou argumenty opozice, to samozřejmě není pravda. Je to jednoznačně, že jsme vybírali skvěle daně. A proč? Protože jsme zavedli věci, které tady doposud nebyly. Já bych tady chtěl poděkovat podnikatelům. Obtěžovalo je povinné hlášení k dani z přidané hodnoty, ale snad vidí, že to mělo smysl. Těží z toho obce i kraje, které dostaly 12 miliard korun navíc,“ popisoval světlé dnešky předseda hnutí ANO. Pak se blýskl formulací, že jeho kvalitní řízení přineslo rozpočtu "miliardu peněz".

„Doufám, že ustojím ataky ČSSD, která si myslí, že můžeme rozdávat, ale já si to nemyslím, zdůraznil pán státní kasy. Resorty navíc dnes vznášejí požadavky ještě na peníze pro tento rok. Na dálnice, na platy učitelů a tak podobně. Já bych byl radši, aby to šlo radši do betonu, než na nějaké měkké věci. Já řídím ministerstvo financí jako firmu a stát by se měl chovat jako úspěšná rodinná firma,“ apeloval na své kolegy z vlády Babiš.

Jednoho dne by se prý rád dožil toho, abychom měli vyrovnaný státní rozpočet, ale odmítal sdělit, zda se toho skutečně podaří dosáhnout.

Skopeček popsal situaci trochu jinak. „Já si myslím, že vliv kontrolního hlášení DPH je třeba vyhodnotit až s odstupem času. Až s odstupem času si musíme říci, za co může růst ekonomiky a za co může kontrolní hlášení. Uvidíme to až za rok. Já si myslím, že dnešní slova Andreje Babiše jsou jen populismus,“ konstatoval expert ODS.

Vláda všechno rozhází, oponuje expert ODS

Odmítl vládě přisoudit úspěchy v oblasti čerpání evropských dotací. „Čerpání evropských peněz je natolik komplikované, že s tím mají problémy všechny vlády. Někde to jde dobře, někde hůře, ale dávat vládě bianco šek a říkat, že jí to jde dobře, zatímco předchozím vládám to nešlo, nelze,“ je přesvědčen Skopeček.  

Nerozumí tomu, proč se teď vláda chlubí skvělými výsledky rozpočtu, když na konci roku stejně počítá se schodkem. „Nechápu, proč se tím vláda chlubí, protože já bych předpokládal, že se tím vláda bude chlubit ve chvíli, kdy bude chtít dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Ale velkou ostudou této vlády je, že chce uzavřít rozpočet se schodkem snad 40 miliard a příští rok 60. To je ostuda této vlády. To, co se vybralo navíc, tak se samozřejmě rozhází a vláda si neudělá rezervu na horší časy. Tato vláda a Andrej Babiš promrhává příležitost dát veřejné finance trochu do pořádku,“ uzavřel Skopeček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…