Výbor doporučil navýšit trest za týrání zvířat o rok na šest let

11.12.2019 14:23

Sněmovní ústavněprávní výbor doporučil Sněmovně kompromisní variantu úpravy postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování tzv. množíren, uvedla ČTK.

Výbor doporučil navýšit trest za týrání zvířat o rok na šest let
Foto: pixabay.com
Popisek: Štěně - ilustrační foto

Sněmovní ústavněprávní výbor ale toto zvýšení odmítl. Předkladatelé novely proto přišli s návrhem maximální sazbu zpřísnit alespoň o rok, na což dnes výbor reagoval doporučujícím stanoviskem.

Předlohu podalo osm desítek poslanců. Původně navrhované zvýšení trestů kritici z řad poslanců pokládají za příliš vysoké. Zvýšením trestu o rok se týrání přesune z přečinů, kde soudy mohou navrhnou alternativní tresty, do kategorie, kde bude hrozit trýznitelům zvířat vězení. Další pozměňovací návrhy předkladatelů výbor dnes nedoporučil. Předsedkyně a poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK řekla, že výsledek jednání považuje za kvalitní kompromis.

„Cením si ochoty kolegů k diskusi a hledání varianty, která bude přijatelná pro všechny. Věřím, že v té podobě, do jaké jsme ji pozměňovacími návrhy vyladili, má novela velkou šanci ve třetím čtení uspět,“ uvedla.

Sněmovna bude projednávat i další omezení takzvaných množíren. Minulý týden dala v úvodním kole projednávání šanci vládní předloze, která také zpřísňuje chov některých šelem a umožní státní příspěvky obcím na náhradní péči o zvířata. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání nyní posoudí zemědělský výbor. Bude na to mít tři měsíce místo obvyklých dvou.

Zákon zavádí vymezení množíren a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …