Výbor doporučil schválit zprávy o činnosti a hospodaření ČRo

27.09.2018 13:13

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti sdělovací prostředky, dnes doporučil Sněmovně, aby schválila výroční zprávy o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za loňský rok. Pro kladné doporučení u zprávy o hospodaření hlasovali všichni přítomní, u zprávy o činnosti se jeden z poslanců zdržel.

Výbor doporučil schválit zprávy o činnosti a hospodaření ČRo
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas skončil loňské hospodaření se ziskem po zdanění 15,7 milionu korun. Jeho celkové výnosy představovaly téměř 2,3 miliardy korun, z toho největší část, 2,08 miliardy, představovaly vysílací poplatky. Výnosy z reklamy představovaly téměř 84 milionů korun.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v odpovědi na dotazy poslanců informoval mimo jiné o situaci s rušením pracovních pozic. Rozhlas chce do konce roku zrušit 116 míst, většinu z nich ke konci září a zbytek ke konci roku. Zavoral řekl, že 30 míst bylo dlouhodobě neobsazených. Úspora má přinést 63 milionů korun a ČRo chce z této částky 33 milionů vrátit zpátky do pracovních nákladů. Zaměstnancům chce zvyšovat mzdy v rozmezí od 600 do 2000 korun. Zvyšování se ale nemá dotknout středního a nejvyššího managementu.

Zavoral poslancům také řekl, že mu dělá radost poslechovost například stanic Radiožurnál nebo Český rozhlas Plus, naproti tomu ho trápí nízká poslechovost Dvojky nebo klesající poslechovost Vltavy. Poznamenal, že pokud vysílá kolem stovky různých rozhlasových stanic, je otázkou, na jaký podíl poslechovosti se může ČRo dostat.

Rada ČRo loni mimo jiné obdržela 55 stížností posluchačů, což byl proti předcházejícímu roku pokles téměř na polovinu. Nejvíc stížností, deset, se týkalo zrušení pořadu Kupředu do minulosti na stanici Dvojka. Rada loni obdržela mimo jiné stížnost společnosti Agrofert kvůli reportáži ohledně jejího údajného neoprávněného hospodaření na pozemcích s nejasnými vlastníky. Rada posléze přijala usnesení, v němž vyzvala vedení Českého rozhlasu, aby zajistilo dodržování zásad vyváženosti a objektivity, protože v tomto případě tomu tak podle ní nebylo.

Prostřednictvím Rady ČRo uplatňuje veřejnost své právo na kontrolu tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtů rozhlasu. „Povinností Rady ČRo je dbát na to, aby Český rozhlas plnil úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání a naplňoval zásady, které vyplývají z Kodexu Českého rozhlasu,“ stojí ve výroční zprávě o činnosti. „Český rozhlas se také v roce 2017 snažil dostát povinnostem, které má jako médium veřejné služby stanoveny: informovat, vzdělávat, bavit,“ uvádí zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …