Výbor navrhl schválit daňové smlouvy s Kolumbií a Saúdskou Arábií

04.07.2012 10:40

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil sněmovně, aby schválila smlouvy s Kolumbií a Saúdskou Arábií o zamezení dvojímu zdanění a o zabránění únikům na daních z příjmu. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič prohlásil, že s těmito zeměmi neměla ČR dosud uzavřenou žádnou smlouvu, a hrozilo tak dvojí zdanění zisků.

Výbor navrhl schválit daňové smlouvy s Kolumbií a Saúdskou Arábií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Smlouvy má projednat také Senát. Jeho hospodářský výbor i výbor pro zahraniční věci doporučily smlouvu schválit.

Smlouvy s oběma zeměmi obdobně jako smlouvy s jinými státy stanoví mimo jiné, že se příjmy budou zdaňovat v zásadě v té zemi, kde má poplatník své daňové sídlo. Příjmy z nemovitého majetku se budou zdaňovat v té zemi, kde nemovitost leží. Stejně tak budou mít finanční úřady obou zemí právo zvýšit daňový základ v případě, že se firma pokusí o daňový únik skrytým převodem zisku mezi podniky z obou smluvních zemí.

Náměstek Minčič podotkl, že podle předpokladů bude Kolumbie po Brazílii a Argentině třetí nejrychleji rostoucí ekonomikou Jižní Ameriky.

V případě smlouvy se Saúdskou Arábií vláda uvádí, že může mít dopad na již dříve podepsané daňové smlouvy s Kuvajtem a Spojenými arabskými emiráty. V těchto smlouvách se ČR zavázala, že pokud některému z členských států Rady pro spolupráci Zálivu, kam patří i Kuvajt a SAE, poskytne příznivější podmínky, budou se vztahovat i na tyto dvě uvedené země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…