Výborný ministrem zemědělství: Chce hledat cestu, aby lesy nesežral kůrovec

29.06.2023 15:08 | Monitoring

MONITORING Lidovec Marek Výborný na společné tiskové konferenci s premiérem Petrem Fialou (ODS) oznámil, že není ministrem zemědělství. A popsal, jak vidí svou pozici ve vládě. Premiér Fiala dal jasně najevo, že čeští občané očekávají, a očekává to tedy i on, že bude dál tlačit na pokles cen potravin. Výborný přislíbil, že tento tlak bude vyvíjet a konstatoval, že bude hledat i cesty k tomu, aby české lesy v budoucnu nesežral kůrovec.

Výborný ministrem zemědělství: Chce hledat cestu, aby lesy nesežral kůrovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný

Předseda vlády Petr Fiala uvedl do funkce nového ministra zemědělství Marka Výborného. Při této příležitosti před kamerami ČT prohlásil, že Marek Výborný je zkušený politik, který působil v komunální i v celostátní politice, má zkušenosti ve vyjednávání a Fiala vyjádřil naději, že schopnosti Marka Výborného budou pro vládu pětikoalice posilou.

Prozradil též, že ještě jednou poděkoval za odvedenou práci lidovci Zdeňku Nekulovi, který z Fialova pohledu zvládl české předsednictví v EU, úkoly v oblasti lesnictví a tak podobně.

„To, že očekává veřejnost, že se bude dařit, je to, aby se pokračovalo v tlaku na pokles cen potravin. Lidé budou chtít, aby se v tom pokračovalo, a to bude úloha ministra Výborného, aby to zvládl komunikačně,“ pravil Fiala.

Ocenil, že cena u některých potravin už klesá a trend podle něj musí pokračovat. Je potřeba pokračovat v tomto tlaku. „Je to jeden z velkých úkolů ministra Výborného, musí pokračovat konkurenční prostředí a občané České republiky musí mít možnost nakupovat potraviny za přijatelné ceny,“ zopakoval Fiala.

Zdůraznil také, že cílem vlády je, aby přidaná hodnota i u zemědělských produktů vznikala v České republice. Vedle toho prý bude od ministra očekávat, že bude podporovat lokální zemědělce s kvalitními lokálními potravinami.

V obecné rovině bude mít prý Výborný za úkol přetvořit české zemědělství do moderní podoby vhodné pro 21. století, což zahrnuje i boj se suchem a další problémy, včetně obhajoby zájmů spotřebitelů.

Když dostal slovo Marek Výborný, poděkoval prezidentu Pavlovi i premiéru Fialovi za projevenou důvěru. Podkoval též svému předchůdci Zdeňku Nekulovi.

„Já sem nepřicházím dělat žádnou revoluci, ale navázat na to mnohé dobré, co se podařilo. … Já chci zdůraznit, že se nestávám ministrem zemědělství, ale ministrem zemědělců, lesáků, vodohospodářů, ale také spotřebitelů,“ zdůraznil Výborný s tím, že jako ministr nemůže stanovovat ceny rohlíků a chleba, ale hodlá svůj neformální vliv uplatňovat tak, aby tlačil na pokles cen potravin. Chce při tom prý komunikovat i s českými europoslanci, ale také s nevládním sektorem.

Hodlá se starat také o to, aby české lesy nesežral kůrovec a aby se je podařilo uchovat i pro příští generace.

Než se premiér Fiala rozloučil a vyrazil do Bruselu na jednání Evropské rady, zdůraznil, že v otázce migrace je třeba vést debatu s třetími zeměmi v okolí EU. A vyčinil šéfovi ANO a bývalému premiérovi Andrej Babišovi, který už Fialu vyzval, aby na Evropské radě zablokoval projednávaný nový model migrační politiky EU.

„Musím začít tím, že se vymezím proti demagogii opozice. Jestliže mě Andrej Babiš vyzývá, abych na Evropské radě zablokoval dohodu o migraci a straší tím, že tady budeme přijímat obrovské množství migrantů, i když to nechceme, tak jenom ukazuje, co ukázaly výsledky jeho evropské politiky, bohužel, že nerozumí evropské politice a není schopen vyjednat věci, protože na Evropské radě se o migrační politice nerozhoduje. Nedávno došlo k dohodě na platformě ministrů vnitra členských států a ta dohoda odpovídá dlouhodobé pozici České republiky,“ zdůraznil Fiala s tím, že součástí této nové politiky nejsou žádné kvóty a naopak její součástí je zpřísnění návratové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…