Výborný představil, jak chce dosáhnout levnějších potravin

02.07.2023 7:56

POLITICKÝ MONITORING Snižování cen potravin nahrává nižší inflace, pomoci by mohla i letošní úroda, která by podle dosavadních vyhlídek mohla být v Česku nadstandardní, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na farmářských trzích v Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Ovlivňovat trh s potravinami se bude ministr podle svých slov snažit nepřímo, ačkoli při uvedení do funkce v uplynulém týdnu zdůrazňoval, že jeho úkolem není měnit cenotvorbu.

Výborný představil, jak chce dosáhnout levnějších potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Jedním z úkolů, který veřejnost očekává, je pokračování ve snižování cen potravin. To bude velký úkol pro pana ministra Výborného,“ sdělil ve čtvrtek premiér Petr Fiala, když Marka Výborného uváděl do úřadu.

Novopečený ministr Výborný zde zdůrazňoval, že jeho cílem není být ministrem cenotvorby, ale že přichází změnit především komunikační styl. „Ideálním výsledkem naší snahy jsou dostupné, kvalitní a české potraviny pro naše občany. Ale nejsem ministr, který dokáže ovlivnit cenotvorbu," vysvětlil Výborný. „Přicházím změnit komunikační styl a to není jen otázka komunikace s veřejností. Klíčové je, abych jezdil do regionů,“ doplnil.

Výborný se o pár dní později nechal slyšet, že jeho resort zemědělství může ovlivňovat trh s potravinami jen nepřímo. „My k tomu máme pouze nepřímé nástroje, určitě je budu používat,“ uvedl a zároveň kladl opět důraz na to, že „ministerstvo zemědělství není nějaké ministerstvo cenotvorby“.

Podle ministra je potřeba rozklíčovat celý potravinový řetězec od zemědělce až po pult obchodu. Jaká k tomu má jeho rezort data, chce zjistit v příštím týdnu při schůzkách s vrchními řediteli sekcí, případně je nechá doplnit. „Pokud by se tam někde ukázaly nějaké nekalosti, tak pak je zcela na místě, aby to řešily kontrolní orgány,“ řekl.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale veřejnost od ministerstva zemědělství očekává pokračování v tlaku na snižování cen potravin. Úřad k tomu přímé kompetence nemá, ale může na celý řetězec producentů a prodejců vyvíjet tlak, řekl premiér na adresu ministra Výborného.

K nižším cenám potravin podle Výborného přispívá i snižování inflace a projevit by se podle něj mělo i navrhované snížení DPH u potravin z 15 na 12 procent, pokud bude schválený vládou navrhovaný balíček opatření. „Někdo říká, že se to neprojeví, ale zaregistroval jsem vyjádření i obchodníků, šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu, že ta tři procenta jsou už takovým snížením, že není možné, aby se to na ceně potravin po 1. lednu 2024 neprojevilo,“ řekl ministr.

Podle Českého statistického úřadu meziroční inflace u potravin v květnu zpomalila z dubnových 17 procent na 14,5 procenta. V lednu byla inflace u potravin 25 procent.

Nový ministr zemědělství Marek Výborný, diplomem teolog a původní profesí gymnaziální učitel, otevřeně přiznal, že odborníkem na zemědělství nikdy nebude. Spoléhá však, že bude schopen řídit tým expertů.

klíčové pro ministra je, aby měl silný politický mandát a aby uměl komunikovat. Vykreslím to na svém příkladu. Když jsem před pěti a půl lety nastoupil do Poslanecké sněmovny jako ředitel gymnázia, odborně jsem se cítil nejvíce doma v oblasti školství. Ale místo ve školském výboru na mě nezbylo a nikdo nechtěl ústavněprávní výbor. Skončil jsem tam a vzal jsem si na starosti oblast exekucí a insolvencí. Neměl jsem o tom vůbec páru,“ rozpovídal se v rozhovoru pro Novinky.

Že by měl být ministr odborníkem, to je podle něj „zcestná teze Andreje Babiše a hnutí ANO“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lžou a lžou , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 02.07.2023 9:23:48
Ceny potravin né že neklesají,ale stoupají,,Nekula,Prouza jsou lháři jako Fiala a tendle vysmatej černoprdelnik lže a ví že neudělá nic,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…