Výbušné informace ke covidu, které se neměly dostat ven. Bývalá reportérka z ČT odhaluje

20.09.2022 16:45 | On-line

Během covidu vystřídala investigativní novinářka Markéta Dobiášová hned několik médií. Podle svých slov se hned v několika z nich setkala s tím, že zveřejňovat fungování ministerstva za covidu bylo nežádoucí. Podle ní totiž existovalo propojení vlády, médií a byznysu, které profitovalo například z testování PCR testy, i když bylo zbytečné. A úředníci věděli, že to, co navrhují, je nezákonné, uvedla v rozhovoru pro nadační fond Svědomí národa.

Výbušné informace ke covidu, které se neměly dostat ven. Bývalá reportérka z ČT odhaluje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinářka Markéta Dobiášová

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Dobiášová popsala, jak postupně zjišťovala, že na ministerstvech bylo úředníkům diktováno, co mají udělat, ačkoliv to byli oni, kdo nesli odpovědnost za neodůvodnitelná rozhodnutí. A také jaké vlivy měly na ministerstvech různé spolky. „Dostala jsem se k dokumentům, kde sami vysoko postavení úředníci na Ministerstvu zdravotnictví popisovali, že rozhodnout, omezit, povolit, podmínit očkováním to a to, že k tomu není důvod, že to na zamezení šíření koronaviru vliv mít nebude,“ uvedla investigativní reportérka.

Úředníci prý dokonce i říkali, že rozhodnutí jsou špatná a protizákonná. „Dostaly se ke mně informace, že celý ten systém vydávání mimořádných opatření, že byla vydávána na základě už od počátku s vědomou nezákonností. Ti úředníci informovali vedení ministerstva, že to, co chce ministerstvo dělat, je nezákonné, že se to nesmí,“ dodala.

Ale zjistila, že o to, aby se takové informace dostávaly ven, nebyl v redakcích zájem. Což ji vedlo k opuštění mediálního mainstreamu. Právě tím, že se novináři neptali, se prý podíleli na tom, že se šířil strach a chaos, které mohly určité skupiny využít.

Mluvila také o propojení politiky a byznysu, například o kauze Hlubuček a propojení Dopravního podniku. Poukázala na to, že propojení bylo takové, že v podstatě nebylo možné natočit jen jednu oddělenou kauzu. „Najednou začnete zjišťovat, že poukazujete ne na nějakou skupinku, ne na nějakého člověka, politika, který v něčem jede. Ale začínáte ukazovat systém. A jakmile začnete ukazovat, že je tam něco špatně, začnete ten systém ukazovat, tak to se moc nechce,“ míní reportérka.

Což platilo i za covidu, kdy podle Dobiášové přestalo fungovat standardní fungování ministerstev, například připomínková řízení a kontrola obecně. K moci se dostaly spolky jako MeSES nebo Česká vakcinologická společnost. „Ministerstvo spravedlnosti, které mělo dohlížet, aby to bylo zákonné a v pořádku, bylo nejdřív obcházeno,“ uvedla s tím, že některá opatření odporovala i ústavě.

V SeznamZprávách se Dobiášové dle jejích slov stalo, že jí bylo zcela jasně řečeno, že „to není žádoucí“, aby o tématu dále psala a rozkrývala ho. Reportáže tohoto typu prý nechtělo vedení redakce, protože to nebylo v jeho zájmu.

„Jestliže začnete poukazovat na systém, který je špatně, tak najednou začnete narážet na to, že v tom systému jsou média nezbytnou součástí. A už teď vím, sice to nemůžu zveřejnit, ale ono to postupně vyleze ven a zveřejním to, ale už teď víme, že existuje celá řada skupin, například skupina, která měla velký zájem na PCR testování. Obrovský byznys, miliardy z veřejného pojištění. To, že to sebralo miliardy a bylo to naprosto k ničemu, je zřejmé. To přiznává samo Ministerstvo zdravotnictví,“ popsala. Zájem udělat z testování byznys byl dle Dobiášové obrovský.

„Jedna velká finanční skupina je v tomto byznysu přímo zainteresovaná a jde o skupinu, která má veliké vazby s jednou z největších mediálních skupin, kde jsem pracovala,“ odhalila.

Na ministerstvo chodila „doporučení“ spolků a od roku 2020 existovalo dle reportérky jasné propojení ministerstva se skupinou MeSES. „Tajemnice MeSESu posílala instrukce vedení ministerstva, náměstkovi ministra Arenbergera a vzkazovala, co má to ministerstvo nařídit, jak se má zachovat, jak vytvořit nátlaky na testování z podmínek pro vstup tam a tam. A bylo to vždy zaobalené tak, že to bude dobré, že to bude zabraňovat šíření epidemie. Ale pro to v těch rozhodnutích nebyly žádné důkazy,“ uvedla Dobiášová. Zmíněná tajemnice pak uvedla, že se jednalo o „kolektivní názor“ MeSESu, za které ovšem nikdo nenese odpovědnost.

Upozornila, že zveřejněné nejsou ani smlouvy s farmaceutickými firmami, takže není jasné, kolik jsme zaplatili, byť se určitě bude jednat o částku v řádu miliard, ani kdo je odpovědný a jaké z nich plynou závazky a na jak dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…