Výbušné vystoupení Babiše a nové místopředsedkyně ODS u Jílkové. A je tu dohra

29.01.2016 12:12

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Tato země má ještě daleko ke standardní společnosti,“ uvedl k vystupování některých hostů v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou analytik Radim Hreha. Vicepremiér Andrej Babiš podle něj přesvědčil, Hreha ale zkritizoval novou místopředsedkyni ODS.

Výbušné vystoupení Babiše a nové místopředsedkyně ODS u Jílkové. A je tu dohra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo byl i ministr financí Andrej Babiš

Ostrou debatu plnou emocí opět přinesl čtvrteční pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Tentokrát byla hlavním tématem elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení o DPH. Debatovat přišel i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti němu se postavila na obranu živnostníků nová první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Na stranu ministra se přidal podnikatel v Chorvatsku Zdeněk Honek, prezident Aliance podniků, proti němu předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek. To, že se zatočí s nepoctivci, kvitoval operní pěvec Robert Mikulka. Na druhou stranu barikády se postavil podnikatel v oblasti IT Karel Jičínský. 

Analytik: Na jedné straně Babiš a na druhé ti, kteří dokumentují, že nejsme civilizovaná společnost

„Výstižné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz k pořadu mediální analytik Radim Hreha. „Na jedné straně Babiš, který se snaží prosadit, aby OSVČ platily standardně daně jako zbytek národa, a na druhé straně lidé, kteří dokumentují, že nejsme civilizovanou společností, protože se tu najdou dokonce i politici, kteří vlastně podporují obcházení daňové povinnosti. Tím v podstatě obrací na ruby princip konzervativních stran a politiky, za jejichž představitele se pokládají. Tato země má ještě daleko ke standardní společnosti,“ dodal. Podnikatelé v pořadu dávali najevo názor, že je chce ministr Babiš likvidovat a zavádí šmírování. Babiš oponoval tím, že naopak zabrání karuselovým obchodům a krádežím. „Nezajímá nás nic jiného než párování podvodných faktur,“ vysvětloval. „Není to žádná šikana. Ty informace máme už dnes, jen v jiné formě,“ uvedl také vicepremiér.

Analytik Radim Hreha k vystupování Babiše obecně podotkl: „Ať by to Babiš přednášel jakkoli, mě osobně přesvědčil. Samozřejmě chápu, že nepřesvědčí ty, kteří na základě nezákonných polštářů mají vytvořené jakési výhodnější podmínky na úkor ostatních.“  

Pokud tato dáma někde vystupuje, je krajně nedůvěryhodná, soudí analytik o nové místopředsedkyni ODS

Mezi oponenty Babiše se objevila nová místopředsedkyně ODS. „Paní Udženija je trapná už tím, že se dostala do vedení ODS,“ reagoval Hreha. „Pokud tato dáma někde vystupuje, je krajně nedůvěryhodná,“ doplnil. Udženija se domnívá, že EET i další kontrola živnostníků není na místě: „Každá tato regulace omezuje svobodu podnikání. Dopadne to na ty poctivé a malé, nepoctiví si vždy najdou jinou cestu,“ vyjádřila v pořadu svůj názor. V souvislosti s názory Babiše se pak také rozčílila: „Nebuďte takový populista a demagog,“ řekla na adresu vicepremiéra. 

Analytik: Je ironie, že si strany staví program na tom, že hájí podvody

Vedle místopředsedkyně ODS vystoupil předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek, který se v debatě rázně projevoval. Hned na začátek Babiše obvinil z likvidace živnostníků. Bábkovi vadí, že na základě elektronické evidence tržeb se dá vysledovat mnoho údajů, například výše tržby v daný čas. „Je to například o tom, že na vesnici je malé pekařství, které má určitou tržní sílu. Když by pan Babiš se svým řetězcem nastavil svou prodejní sílu v dané špičce, zlikviduje malého podnikatele,“ podotkl Bábek. „Každým slůvkem, nepřesvědčivým a emotivním vystupováním jen dokazoval, jak je tato oblast citlivá,“ podotkl Hreha. „Je ironie, že si některé politické strany staví program na tom, že implicitně hájí podvody, neplacení daní a na základě toho se pak dostávají do parlamentu. To je vizitka společnosti, ve které žijeme,“ doplnil analytik.

Pořad pak skončil těmito slovy: „Rád bych požádal všechny občany, aby nás podpořili,“ vyzval Babiš na závěr. „Je to strašný populismus, nevěříme,“ stihla ještě říci Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…