Výbušné zákulisí konference ČSSD: Pohřeb, projevy jako nekrolog. To si Chovanec dělá p*del! Na Sobotku něco prasklo. A máme toho mnohem víc...

17.06.2017 16:44 | Zprávy

REPORTÁŽ ČSSD si během soboty schválila volební program a Lubomíra Zaorálka lídrem kandidátky. Nálady v sále ovšem nebyly tak radostné, jak se strana snažila navenek prezentovat. ParlamentníListy.cz přímo na místě mluvily s řadou straníků včetně vlivných členů. Padala slova o pohřbu strany, nulové sebereflexi i divadle. Zazněly i daleko ostřejší výrazy nebo to, že projevy spíš připomínaly nekrolog sociální demokracie.

Výbušné zákulisí konference ČSSD: Pohřeb, projevy jako nekrolog. To si Chovanec dělá p*del! Na Sobotku něco prasklo. A máme toho mnohem víc...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka při projevu na programové konferenci ČSSD.

Poté, co Bohuslav Sobotka ve středu večer odstoupil z čela sociální demokracie i z pozice volebního lídra pro podzimní sněmovní volby, potvrdil ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu na jednání ve Slovanském domě v centru Prahy novým lídrem Lubomíra Zaorálka. Ten měl velmi dlouhý projev, kdy hovořil dokonce o vlastenectví, Masarykovu odkazu a obraně země.

Někteří stranící v kuloárech zasedání poznamenali, že jde o příjemnou změnu, protože Sobotka o těchto věcech takřka nikdy nemluvil. Spíš byl schopen mentorovat občany, že následují xenofobní myšlenky a jsou proti migrantům.

Jiní vlivní sociální demokraté ale ani tuto část Zaorálkova dlouhého projevu neviděli tak růžově. „No jasně, tohle je daleko lepší, než co jsme slýchávali dřív. Luboš to umí říkat, jenže uvěří mu to někdo? Já sám s tím mám problém. A to už nemluvím o tom, že jeho nástup do čela kandidátky připravili úplně jiní lidé, naši straniční kmotříčci, už dávno. Obávám se, že tohle bude divadelní představení, na který si nikdo nekoupí vstupenky,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz vlivný pražský sociální demokrat s příslibem anonymity dění ve straně.


Lubomír Zaorálek během projevu. (FOTO: Radim Panenka)

Sobotka nechodil po propadu preferencí ani na poslanecký klub

Další z hlasů poodhalil redakci i vývoj, který sobotnímu jednání předcházel. Zdroj ParlamentnímListům.cz ve Slovanském domě sdělil, že Bohuslav Sobotka už nechodil ani na poslední zasedání poslaneckého klubu, které bylo poté, co straně spadly preference na 10 procent.

„Chápete to? Strana je v krizi a předseda ani nedorazí za vlastními poslanci, byl někde zamčený a schovával se. Místo toho se tam hodinu řešilo, jestli máme podpořit zákaz chovu norků a těch zvířat na kožešiny. Několik nás tam na sebe zíralo, jestli jsme si nespletli dveře a nepřišli do jiné místnosti. Nejde mi o norky, to je v pohodě, ať se klidně jejich chov omezí, když to funguje v blbých podmínkách, ale hádat se o tom půl dne v situaci, v jaký se sociální demokracie nachází?“ pohovořil naštvaně další ze sociálních demokratů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…