Vycházková hůl, pepřák, noha od stolu… Právo na zbraň. Zakotvit, velí senátor

19.07.2021 14:15

Senátor, právník a vysokoškolský pedagog Zdeněk Hraba je jedním z navrhovatelů zakotvení práva na obranu života i se zbraní. Nejde prý jen o střelné zbraně, ale třeba i o pepřák a nohu od stolu. Nechce prý, aby se tady přeměřovali houbařům nože či ženám braly v noci pepřáky z kabelek jako v zemích na západ od nás.

Vycházková hůl, pepřák, noha od stolu… Právo na zbraň. Zakotvit, velí senátor
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

„Dva senátní výbory doporučily SCHVÁLIT novelu Listiny práv a svobod zakotvující právo na obranu života i se zbraní. Před více než rokem jsem tento návrh společně se třemi desítkami kolegů a kolegyň v Senátu předkládal a teď se konečně blížíme konci celého schvalovacího procesu,“ popisuje situaci senátor.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Co tento návrh vlastně znamená? „Jde o zakotvení práva bránit život i se zbraní jako základního lidského práva a jeho posílení na ústavní úroveň. Novela tak do budoucna umožní se bránit proti omezování práva na sebeobranu přímo u Ústavního soudu,“ píše dále Hraba. Zbraní se podle něj nemyslí pouze střelné zbraně. „Myslím tím jakýkoliv předmět – vycházková hůl, pepřák, noha od stolu… Prostě cokoliv, čím se dá bránit, aniž by člověk použil na sebeobranu jen holé ruce,“ vysvětluje právník.

Nejedná se přitom prý v žádném případě o rozvolnění podmínek pro držení střelných zbraní. Česká legislativa je v tomto směru, dle Hraby, jednou z nejlepších na světě a měla by být zachována. „Novela bude mít efekt hlavně do budoucna, abychom se jako stát mohli efektivněji bránit evropským tendencím směřujícím k naprostému omezení možností sebeobrany. Například v Belgii jsou zakázány chladné zbraně, jako nože, v Británii nesmí lidé u sebe mít ani pepřový sprej. A já opravdu nechci být svědkem toho, že se u nás budou houbařům přeměřovati nože, nebo že budou ženám vracejícím se za tmy sebrány pepřové spreje z kabelek,“ píše dále senátor.

Návrh podle Hraby některé jeho odpůrce dost „vytáčí“ a snaží se šířit o něm pomluvy. Naopak ho podpořila třeba  iniciativa Petice CzechForGuns. Podle té má návrh velkou šanci projít. „Vzhledem nejen k nebývale masivní podpoře, kterou naši občané této ústavní novele projevili – a to jak jedněmi z vůbec největších petic všech dob u nás, tak i jednoznačnými výsledky mnoha na toto téma organizovaných anket, jakož i zde výše popsané, naprosto většinové podpoře v horní i dolní komoře Parlamentu ČR, by nyní bylo neodhlasování ‚dodatku‘ v Senátu ČR více než nepravděpodobné a upřímně řečeno i trochu nelogické. A to i když nyní pro přijetí novely, jakožto ústavního zákona, musí svou ruku zvednout nejméně 3/5 přítomných senátorů. Taktéž se však ani nepředpokládá, že by pod tuto tolik diskutovanou a všeobecně sledovanou legislativu v samém závěru nepřipojil svůj podpis prezident Miloš Zeman,“ píší aktivisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…