Vydání stavebního povolení má podle chystaného zákona trvat rok

16.01.2020 22:40

Vydání stavebního povolení ke všem stavbám by podle připravovaného stavebního zákona mělo trvat maximálně rok, řekla dnes novinářům v Ostravě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Současná průměrná doba k získání stavebního povolení je podle ní v České republice 5,5 roku.

Vydání stavebního povolení má podle chystaného zákona trvat rok
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„My to máme navrženo tak, aby byl jeden úřad, jedno povolení a do jednoho roku, to znamená ale včetně všech odvolání a přezkumů, to je velmi důležité," řekla ministryně. Neznamená to však podle ní, že by mělo povolení u všech staveb trvat celý rok, protože ani nyní povolení jednoduchých staveb 5,5 roku netrvá. Ministryně řekla, že zejména u veřejně-prospěšných nebo liniových staveb trvá vydání povolení někdy i daleko déle než 5,5 roku.

„Tím, že potřebujeme v rámci i konkurenceschopnosti České republiky stavět, tak potřebujeme změnit procesy a potřebujeme nastavit lhůty, tak aby investor od začátku do konce, i kdyby tam byla všechna odvolání a všechny přezkumy, věděl do jednoho roku nejpozději, zda stavbu může realizovat, či nikoliv," řekla Dostálová.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že by rád dosáhl toho, aby se nejvyšší stavební úřad usídlil v Ostravě. "Protože Ostrava jako třetí největší město v republice ještě žádný centrální orgán státní správy nemá," uvedl Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…