Vyhladovět Putina. Nestrpím váhání, říká Zelenskyj. Ale může to být jinak

06.04.2022 14:20

Britský premiér Boris Johnson hodlá dle svých tvrzení „vyhladovět ruskou válečnou mašinérii“. Nové sankce chystá EU i Německo. A ukrajinský prezident prohlásil, že „nestrpí žádné zaváhání“. S vyhladověním ovšem může být problém. Ruské ministerstvo financí očekává, že za prodej energetických surovin v dubnu kvůli vysokým cenám obdrží téměř 800 miliard rublů navíc.

Vyhladovět Putina. Nestrpím váhání, říká Zelenskyj. Ale může to být jinak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Svým tvrdým postupem vůči režimu Vladimira Putina je proslulá zejména Velká Británie. Premiér Boris Johnson chce po událostech v Buči opět zvýšit vojenskou podporu Ukrajiny. Prohlásil, že žádné kremelské dezinformace nemohou popřít, že Putin je zoufalý, jeho invaze selhává a ukrajinské odhodlání nebylo nikdy větší. „Udělám vše, co je v mých silách, abych Putinovu válečnou mašinérii vyhladověl. Navyšujeme sankce i vojenskou podporu, stejně tak jako dodávky humanitárních zásob, abychom místním pomohli,“ prohlásil Johnson dle deníku Standard.

Britská ministryně zahraničí Trussová již dříve prohlašovala, že útoky vůči civilistům musí být prošetřeny jako válečné zločiny a že Velká Británie neustane, dokud ti, kdo jsou za údajný masakr zodpovědní, nebudou potrestáni.

Tvrdé sankce požaduje od Západu také Kyjev a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová mu hodlá alespoň částečně vyhovět, stejně tak německý kancléř Olaf Scholz. Další kolo sankcí chystá i Washington. Před irským parlamentem Zelenskyj prohlásil, že co se týče sankcí, „nestrpí žádné zaváhání“. A ukrajinský ministr zahraničí prohlásil, že ač další sankce vítá, Putina prý může zastavit jen odříznutí od světového bankovního systému a embargo na ruskou ropu a plyn.

Dle agentury Reuters však Rusko očekává, že vydělá na prodeji energetických surovin necelých 800 miliard rublů navíc (9,6 miliardy dolarů), a to kvůli vysokým cenám ropy. Což zřejmě bude potřebovat vzhledem k tomu, že 640 miliard ve zlatě a v rezervách mu bylo zablokováno. Ruské ministerstvo financí také uvedlo, že v březnu obdrželo za prodej energetických surovin o 302 miliard rublů méně než očekávalo. Dle výpočtů agentury Reuters ovšem vyvezlo mimo prostor bývalého Sovětského svazu 15,3 miliardy kubických metrů plynu, oproti 11,8 miliardy v únoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…