Vyhodit Arenbergera, tlačí prý na Babiše Zeman. Ministr přinesl tlustý šanon

21.05.2021 21:03

Ministr zdravotnictví Arenberger má možná problém. Chce prezident Zeman jeho hlavu? Vlastnit tolik nemovitostí si prý neumí ani představit. Už se dokonce ví, kdo by ho mohl nahradit. Premiér Babiš se zatím tváří jakoby nic. Arenbergerovo majetkové přiznání si prý převzal, obeznámí se s ním a až pak to prý bude řešit.

Vyhodit Arenbergera, tlačí prý na Babiše Zeman. Ministr přinesl tlustý šanon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Prezident Miloš Zeman se ve středu na Hradě sešel s premiérem Andrejem Babišem. A řešit se měl mimo jiné i odchod současného ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Možnými Arenbergerovými nástupci jsou podle dostupných informací ředitel brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny Vlastimil Vajdák, nebo stávající náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková.

Prezident Zeman se o víkendu nechal slyšet, že by proti odvolání Arenbergera nic neměl, ale dal by mu zároveň šanci na to, aby kauzy kolem svého majetkového přiznání vysvětlil a urovnal. Neodpustil si ale malé rýpnutí se slovy: „Představa, že vlastním asi 60 nebo 70 nemovitostí, překračuje můj rozum.“

Premiér Babiš se doposud snažil odvolání Arenbergera vyhnout. Nedávno k věci uvedl, že pokud budou všechny dokumenty, které mu jeho ministr předložil, v pořádku, není důvod ho odvolávat z funkce. V pátek pak řekl, že nového ministra nehledá. „Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada. Já se s tím obeznámím a potom to budu řešit,“ prohlásil.

Sám Arenberger v pátek řekl, že premiérovi předložil všechny materiály, o které ho žádal. „Ten šanon je asi 15 centimetrů tlustý. Z mého pohledu vysvětluje problematiku tak, že tam nikdy nedošlo, kromě toho zadání pozemků do majetkového přiznání, které jsou stejně ale dostupné na katastru, k nějakému zásadnímu pochybení,“ uvedl s tím, že ale své daňové přiznání nechce předkládat veřejnosti.

Podle Seznamu Zpráv je v ministrově účetnictví problematických několik věcí. Arenberger třeba podle Seznamu Zpráv přiznal ke konci roku 2020 mnohem vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. Přiznal více než 60 nemovitostí a z toho jednu pronajímal vinohradské nemocnici jako archiv, a to v době, kdy tam byl náměstkem a posléze i ředitelem.

Pochybnosti panují i o dodržení podmínek privatizace bytu s ordinací v centru Prahy, který si od 90. let pronajímal. Dále se ministr podle Seznamu ve své kožní ordinaci zapojuje také do klinických studií nových léků, v posledních třech letech jich bylo 38. V přiznáních ale z klinických studií, které jsou obvykle hrazeny až 200 tisíci korunami za pacienta, nevykázal žádné zisky. Proti tomu se ministr hájil tím, že kromě vysokých příjmů má i vysoké náklady spojené se studiemi.

reklama

autor: AZy

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…