Vyhrožují mi zabitím... Kapitánka Racketeová, která vozí migranty, promluvila

29.07.2019 9:11

Kapitánka lodi Sea Watch 3 Carola Racketeová, která vjela bez povolení do přístavu na Lampeduse, tvrdí, že neměla jinou možnost. Rozhovor s ní přinesl magazín německé veřejnoprávní televizní stanice ARD Panorama, překlad přinesl server Pritomnost.cz.

Vyhrožují mi zabitím... Kapitánka Racketeová, která vozí migranty, promluvila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Záchranná operace na moři

Racketeová se mimo jiné svěřila s tím, že kvůli událostem, jichž byla součástí, se stala terčem kritiky i ohrožování od lidí. „Jsou to výhrůžky všeho druhu: od fyzického násilí až po zabití,“ poznamenala Racketeová. V případě, že bude ve svém případu obžalována, je rozhodnuta celé věci čelit. Sama však obžalobu neočekává, ale případně, pokud nastane, tak pak počítá s osvobozujícím rozsudkem.

Anketa

Myslíte, že volební blok ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyhraje parlamentní volby?

4%
96%
hlasovalo: 11980 lidí

Trvá na tom, že ve chvíli, kdy nastane stav nouze, má povinnost pomoci. I z toho důvodu zachraňovala lidi před libyjským pobřežím. „Když už jsme měli všechny lidi na palubě a věděli, kolik je mezi nimi dětí, žen nebo zraněných, napsali jsme čtyřem různým zemím e-mail: libyjské pobřežní hlídce, která přece převzala koordinaci, Itálii, protože tam se nacházel nejbližší bezpečný přístav, Nizozemsku, protože se plavíme pod jeho vlajkou a Maltě, to spíš ‚pro forma‘, protože se tam také nacházel bezpečný přístav v blízkosti,“ uvedla Racketeová.

Původní text ZDE.

Popsala, že následně libyjská pobřežní hlídka navrhla, aby pluli do Tripolisu, což podle jejích slov nebylo možné přijmout, neboť Libye je státem v občanské válce. 

Rozhodnutí vplout do Lampedusy se dle jejích slov zakládalo na expertíze posádky či také na expertíze mediků. „Také psychologická situace se stávala neúnosnou. To zažívali členové posádky, kteří byli denně v neustálém styku se zachráněnými a tyto lidi už znali. Někteří migranti se na nás obrátili a prakticky žádali o dohled, protože měli sebevražedné myšlenky. Byly tu výhrůžky, že skočí přes palubu. Hrozily hladovky. Bylo to skutečně tak, že situace na palubě byla psychologicky extrémně vyhrocená a my jsme se ocitli v bodě, kdy už jsme s celou posádkou nemohli zaručit bezpečnost uprchlíků,“ dodala a odmítá, že by v přístavu chtěla vyvolat nějakou záměrnou kolizi.

„Myslím si, že jsme na naší misi udělali všechno správně. To nejdůležitější nakonec je, že jsme zachránili celkem 53 osob a dopravili je do bezpečného přístavu,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…