Vyjednavači se shodují: Plodná debata, ale bez výsledků. Budeme jednat dál

02.12.2013 22:49

Druhé trojstranné jednání o budoucí vládě po více jak třech hodinách skončilo. Přestože podle představitelů možných koaličních stran nepřineslo výrazný výsledek, shodli se, že byli s jeho průběhem spokojeni. Sdělili to během brífinku bezprostředně po skončení jednání.

Vyjednavači se shodují: Plodná debata, ale bez výsledků. Budeme jednat dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prozradil novinářům pět základních bodů, na nichž se strany během jednání shodly. Za prvé, v příštích dnech se sejdou trojstranné expertní týmy, jejichž úkolem bude projednání programových dokumentů tak, aby se staly podkladem pro další vyjednávání. „V sobotu na to od devíti hodin naváže další pokračování jednání trojkoalice, a to na nejvyšší úrovni - budeme hledat shody všech tří koaličních stran a programové priority,“ dodal.

Politici se také dle Sobotkových slov usnesli na tom, že KDU-ČSL vyšle své lidi do expertního týmu, který se zabývá podobou novely zákona o státní službě. Dále se shodli na potřebě schválení státního rozpočtu ještě do konce tohoto roku.

A za další, poslanci se zabývali návrhem koaliční smlouvy, přičemž její konkrétní podoba zatím schválena není.  Sobotka však předpokládá, že do soboty bude připraven finální text a následně i odsouhlasen a schválen všemi partnery.

Babiš: Jednali jsme dlouho, jednali jsme o všem

„Jednali jsme dlouho a jednali jsme o všem. Vysvětlili jsme si základní předpoklady na dohody, takže já to hodnotím jako plodnou debatu, i když bez nějakých zásadních výsledků,“ nechal se slyšet šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Spokojenost vyjádřil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Vítám, že se sejdou odborné týmy a pokusí se dotáhnout programové cíle do konečného formátu. Také jsem rád, že se jednání všech tří stran zintenzivní. Pohnuli jsme se o kus dál,“ shrnul.

Nepřítomnost Bělobrádka vyjednávání neohrozí

Jednání pozitivně zhodnotili i místopředsedové stran v pořadu Události, komentáře na ČT24. „Byli jsme si dlužni mnoho informací, tak jsme si je vzájemně vyměnili,“ podotkla 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. Zároveň připustila, že od jednání žádný výrazný posun neočekávala, ten by podle jejího názoru mělo přinést až sobotní jednání.

Podle názoru Lubomíra Zaorálka, prvního místopředsedy ČSSD, bylo jednání úspěšné v tom smyslu, že se neobjevil žádný bod, na němž by se strany neshodly. Zkritizoval však pracovní cestu předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka do USA na 12 dní. „Já bych Sobotkovi nedovolil odjet. Ale tak může být třeba na Skypu,“ zavtipkoval. Věří prý, že se lidovci pustí s vervou do práce a nepřítomnost jejich předsedy jednání nezastaví.

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka jeho obavy vyvrátil. Cestu by prý zřejmě nebylo možné zrušit bez fatálních ztrát, neboť byla již dlouho plánovaná. „Dříve pobýval Bělobrádek často v lázních a chod strany nikdy zastaven nebyl,“ ujišťoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…