Vyjednávání o smlouvě TTIP se hroutí. Významné hlasy z Evropy říkají "ne"

29.08.2016 15:26

„Vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií selhala. Nikdo to ovšem není zatím ochotný přiznat,“ uvedl německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Jeho slova cituje britský Independent.

Vyjednávání o smlouvě TTIP se hroutí. Významné hlasy z Evropy říkají "ne"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti TTIP před rakouským parlamentem

V posledních několika letech oba partneři zaznamenali ve vzájemných jednáních jen naprosto minimální posun. Přitom v červenci letošního roku se v belgickém Bruselu uskutečnilo již celkem 14. kolo vzájemných vyjednávání o konečné podobě takzvané Transatlantické dohody o volném obchodu.

Evropští politici se čím dál více obávají případného dopadu uzavřené dohody na evropskou ekonomiku. Američané zas nejsou ochotni ustoupit ze svých požadavků a změny v dohodě neakceptují.

Závažné problémy vyplynuly na povrch již letos v květnu, kdy Francie pohrozila zablokováním dohody.

Francouzský prezident Hollande prohlásil, že dohodu v jejím aktuálním stavu „nikdy neakceptuje“, jelikož na Francii a celou Evropu uvaluje nepřijatelná pravidla, zejména v oblasti farmářství a kultury. Pravidla jsou údajně „příliš nakloněna americkému byznysu“.

„Nikdy nebudeme akceptovat změny základních principů našeho zemědělství a naší kultury. Nejsme ani pro reciproční zpřístupnění trhu se státními zakázkami,“ zmínil prezident Hollande při setkání s levicovými politiky v Paříži. „V této fázi dohod Francie říká ne,“ dodal.

V neděli německý vicekancléř a zároveň ministr ekonomiky Sigmar Gabriel prohlásil: „Domnívám se, že vyjednávání se Spojenými státy v podstatě ztroskotala, nikdo to ovšem zatím nehodlá přiznat.“

Gabriel dále uvedl, že během vyjednávání se ani jedna ze stran neshodla na jediné kapitole z 27, které jsou projednávané.

Mimo to dodal, že návrh na dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA) je pro obě strany „mnohem spravedlivější“.

Kritici Transatlantické dohody se Spojenými státy se obávají zejména toho, že po jejím uzavření by měly nadnárodní korporace možnost „žalovat“ národní vlády za vedení politiky škodlivé pro jejich obchodní zájmy.

Americké společnosti by navíc prý mohly být schopné vyhnout se různým evropským nařízením týkajícím se zdraví, bezpečnosti a ochrany životního prostředí.

Situace se navíc výrazně změnila rozhodnutím Velké Británie, která byla do té doby vnímaná jako hlavní spojenec Spojených států, opustit Evropskou unii. Nyní to s Transatlantickou dohodou vypadá tedy skutečně špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…