Vykopnout Okamuru a jeho lidi odevšad. Odkopnut ČSSD a jít s Okamurou. Dvě možnosti, co udělá Babiš, přičemž s ČSSD to prý jde do...

18.04.2018 8:21

„Jak ukázaly poslední události, je pro ČSSD a ANO vládní spojení výhodné, a i nezbytné,“ píše ve svém komentáři v MF Dnes Petr Kolář. Obě strany na sebe podle jeho slov tak trochu zbyly.

Vykopnout Okamuru a jeho lidi odevšad. Odkopnut ČSSD a jít s Okamurou. Dvě možnosti, co udělá Babiš, přičemž s ČSSD to prý jde do...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Jak Kolář uvádí, současné tanečky ANO a ČSSD, které jsou obestřeny tajnostmi, dávají jasný signál, že představitelé obou partají mají snahu se dohodnout. „Hnutí ANO socialistům nejspíš skutečně nabídlo Misterstvo vnitra. Dále pak resorty zahraničí a kultury. Babiš by jim chtěl dát obranu, přičemž ČSSD chce raději resort práce a sociálních věcí. A navrch třeba Ministerstvo pro místní rozvoj. Tedy vesměs žádné překvapení,“ zmínil Kolář s tím, že středobodem všeho je vnitro.

„O programu vlády se není nutné rozepisovat, lídři ANO a ČSSD se na něm dohodli už napoprvé. K potřesení rukou tak zbývají ‚drobnosti‘ typu požadavku ČSSD odvolat z některých sněmovních orgánů představitele SPD. Nejde jen o Tomia Okamuru coby místopředsedu Sněmovny, ale i o lidi typu Radka Kotena v čele výboru pro bezpečnost. Na to zatím Babiš vzhledem k předchozím dohodám s SPD nechce slyšet,“ zmínil Kolář, jenž očekává kompromis. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Závěrem se pak rozepsal o „faktoru Babiš“. „Šéf ANO dokáže jen stěží předstírat, jak se mu chce vládnout v koalici s ČSSD namísto pro něj příjemnějšího menšinového kabinetu s tolerancí KSČM a SPD. Samozřejmě je možné, že se dohodnout nebude chtít, a při případném druhém krachu by to lidem z hnutí postavil tak, že buď komunisti a okamurovci, nebo končí. Jenže je to pro něj risk. Vzbouření jeho do té doby poslušných ‚oveček‘ bylo příliš velké a nelze spoléhat, že by se nějak výrazně umenšilo,“ uzavřel Kolář s připomenutím toho, jak se proti koalici s SPD postavili někteří členové ANO – něco mezi dvaceti a třiceti poslanci hnutí. 

Jak však píše dnešní deník Právo, pro členy ČSSD je problémem trestně stíhaná osoba. „Nejlepší by bylo, kdyby Babiš na půl roku z vlády odešel, nechal ji řídit Richardem Brabcem a po prošetření kauzy se vrátil,“ uvedl nejmenovaný straník ČSSD. Právem oslovení poslanci pak spíše hovořili o tom, že sociální demokracie nabídku hnutí ANO odmítne. 

„Pro mě zůstává nejlepší variantou opozice. Zbyla nám jedna cenná vlastnost: renomé demokratické strany. Vstupem do této vlády s podporou KSČM a snad se zastřenou podporou SPD toto aktivum ztratíme,“ podotkl pak deníku plzeňský hejtman Josef Bernard. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…