Výlety za korupcí. Nová cestovka nabídne pohled na tunel Blanka nebo IKEM

08.02.2012 10:10

Chcete vidět české projekty zavánějící korupcí na vlastní oči? Nová cestovní kancelář Corrupt tour, vám to umožní. Prohlédnete si řadu míst, kde se lze s korupcí setkat. Zatím budete zváni na projekty v Praze, jako např. na tunel Blanka, ale není vyloučena ani cesta třeba do Ústí nad Labem.

Výlety za korupcí. Nová cestovka nabídne pohled na tunel Blanka nebo IKEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba pražského tunelu Blanka

Filozof a překladatel Petr Šourek přichází s nápadem zřídit novou cestovní kancelář Corrupt tour, která by mohla zájemce vozit po místech spojených s korupcí. Fundovaní průvodci podají zájemcům výklad k předražené stavbě tunelu Blanka, turisté si prohlédnout Škodův palác, kde pražský magistrát platí předražený nájem firmě s anonymním majitelem, a zavítají do transplantačního centra IKEM, kde se za velmi vysoké částky neprůhledně pořizují zdravotnické přístroje. Zprávu přináší server Hospodářských novin (HN).

IKEM se zlobí

„Chceme ukázat, že něco, co se jeví negativně, může být i zdrojem příjmů a zábavy. My korupci nekritizujeme, my ji pozorujeme. Nejde ale v žádném případě o recesi, té člověk věnuje půlden, ne půl roku,“ vysvětluje plán autor projektu Petr Šourek.

Šourek tvrdí, že nejde o žádnou provokaci, ale o vážně míněné poznávací cesty, které by měly lidem zábavnou formou prezentovat něco, co v novinách často jen letmo přelétnou. Kontextu a historie znalí průvodci jim pak vysvětlí souvislosti.

Jde o zajímavý nápad, který by mohl přilákat řadu lidí. Ceny, se kterými se počítá, ostatně nejsou nijak vysoké, nejlevnější okruh vyjde osobu na 299 korun, nejdražší na rovných pět stovek. Otázkou zůstává, zda tyto cesty nepřinesou problémy samotné cestovce. Např. transplantační zařízení IKEM své propojení s korupcí odmítá. To byla prý záležitost minulého vedení.

 "Už vzhledem k tomu, že se od té doby změnilo vedení IKEM, nepovažujeme spojování jeho jména s problémem korupce za fér,“ říká ředitel institutu Aleš Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…