Vymažeme Velkou Británii z mapy! Putinův spojenec utřel Brity

26.04.2017 9:32

Pozornost celého světa nyní směřuje především na Korejský poloostrov, ale to neznamená, že by se „jinde nic nedělo“. Slova britského ministra obrany Michaela Fallona o případném použití preventivního jaderného úderu, vyvolala ostrou reakci jednoho z blízkých spojenců ruského prezidenta Franze Klinčeviče.

Vymažeme Velkou Británii z mapy! Putinův spojenec utřel Brity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velkou Británii čeká tento čtvrtek referendum o vystoupení z Evropské unie tzv. Brexitu

Britský ministr obrany prohlásil, že „Velká Británie jasně ukázala, že za extrémních okolností není možné vyloučit použití preventivního jaderného úderu“. Vzhledem k ne zcela přátelským vztahům mezi Londýnem a Moskvou na sebe nenechala reakce ruské strany příliš dlouho čekat. S velmi ostrou reakcí se ozval první místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost Klinčevič, který je považován za blízkého spojence Vladimira Putina.

Bývalý výsadkář podle ruské tiskové agentury TASS bez obalu konstatoval, že prohlášení Michaela Fallona si „zaslouží tvrdou odpověď“, která z jeho úst vzápětí také přišla. „Toto tvrzení lze přinejlepším považovat za součást psychologické války. V tomto kontextu však zní opravdu hodně nechutně,“ prohlásil devětapadesátiletý člen Jednotného Ruska a opět tak svými slovy potvrdil, že vztahy mezi oběma zeměmi mají daleko k ideálu.

„Taková prohlášení působí naprosto nevhodně a navíc vyvstává otázka, proti komu konkrétně je Velká Británie připravena použit preventivní jaderný úder? Pokud sáhne Velká Británie k takovému kroku, tak bude vzhledem k nepříliš velkému území po zpětné reakci doslova vymazána z mapy. A jestli se cílem stane stát, který nevlastní jaderné zbraně, bude to připomínat útok Američanů na bezbranné obyvatele Nagasaki a Hirošimy za druhé světové války, což Britům žádné velké vavříny nepřinese.“

Ostrá reakce vlivného ruského představitele byla zmiňována prakticky ve všech klíčových západních médiích, především tedy britskými deníky. Deník Independent uvádí celé pozadí Fallonova vyjádření, které pronesl v průběhu rozhovoru pro BBC Radio 4. Ministr obrany ve skutečnosti „neútočil“ na Rusko, ale spíše na labouristy. Šéf strany Jeremy Corbyn se totiž nechal slyšet, že by v programu strany mohla zmizet pasáž o jaderném odstrašení.

Fallon ve zmíněném rozhovoru reagoval právě na tuto záležitost. „Labouristé by nechali voliče v absolutní nejistotě, pokud by tento krok zavrhli,“ uvedl ministr obrany, který odmítl upřesnit, za jakých okolností přesně by země sáhla k preventivnímu jadernému úderu. „Je lepší takové konkrétní věci nezmiňovat, protože by potom jaderné odstrašení působilo nedůvěryhodně. Celý vtip je v tom, že toho, kdo by chtěl proti naší zemi použít jaderné zbraně, je nutné udržovat v nejistotě,“ cituje Independent Fallona.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…