Vypadá to zatím dobře, většina ČSSD prý chce do vlády. Ale jeden velký zastánce odpadl, když viděl návrhy jmen na ministry

28.05.2018 8:17

Předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho první zástupce Jiří Zimola doufali, že se podaří udržet pod pokličkou průběžné výsledky, aby nedošlo k ovlivnění těch organizací, kde ještě nehlasovali. Referendum potrvá do 15. června. Už teď je ale jasné, že plán na utajení průběžných výsledků se hroutí jako domeček z karet. Pondělní MF Dnes přináší informace o průběžných výsledcích. Stoupenci nové vlády ANO a ČSSD s podporu KSČM zatím mohou být spokojeni.

Vypadá to zatím dobře, většina ČSSD prý chce do vlády. Ale jeden velký zastánce odpadl, když viděl návrhy jmen na ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Když nový předseda ČSSD Jan Hamáček vyhlašoval vnitrostranické referendum, zda má ČSSD vstoupit do druhé vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO), žádal své spolustraníky, aby nezveřejňovali průběžné výsledky hlasování ve svých organizacích a neovlivňovali tak rozhodnutí svých souputníků, kteří ještě nevyřkli poslední slovo. Jak se ale často říká, člověk je tvor ukecaný. Takže plán na utajení průběžných výsledků jde rychle k šípku.

Lidé, kteří by si přáli vstup ČSSD do vlády, mohou být spokojeni. Dosud totiž v sociální demokracii převažují hlasy, že by strana měla vstoupit do vlády. Deník, který před pár lety koupil Andrej Babiš, k tomu poznamenává, že referendum se vyvíjí dobře.

Svůj verdikt prozatím vydalo patnáct procent místních organizací ČSSD a průběžný výsledek prý mluví jasně. 70 procent dosud hlasujících sociálních demokratů se vyjádřilo pro vstup do vlády.

„Je to tak, že třetina členů – především starostové a komunální politici – se spojení s hnutím ANO bojí, polovina je pro a zbytek proti. Většina členů to bere jako manželství z rozumu, protože jinak ČSSD zmizí z médií, z politického spektra a do výsledku voleb se to promítne negativně,“ poznamenal k tomu zdroj z Lidového domu, sídla strany, který si nepřál být jmenován. „Většina členů vstup do vlády chápe jako jedinou možnost záchrany, protože ANO stejně aplikuje náš program a se svým PR by to lépe obhájilo, takhle ČSSD uhraje aspoň něco,“ doplnil ještě k vnitrostranickým náladám.

Na největší odpor narazí Hamáček v Plzeňském a Ústeckém kraji. Dosud se spekulovalo o tom, že proti bude i severní Morava, kde působí bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ale prozatím se zdá, že severní Morava je nakloněna vstupu do vlády.

Že to Hamáček nebude mít v některých krajích jednoduché, dokazují slova poslance Jaroslava Foldyny, děčínského rebela.  Foldyna byl původně rozhodnutý hlasovat pro vstup do vlády, ale teď váhá. Proč?

„Po hysterické reakci na volební propadák jsem si říkal, že je potřeba se zamyslet, jak o sobě dát vědět. A vyšlo mi z toho jít do vlády. Na druhou stranu, když jsem ale viděl, kam bychom měli směřovat – tedy na kulturu, zahraniční věci, práci a sociální věci – a viděl jsem to obsazení, začal jsem znovu přemýšlet, jestli je to ta správná cesta,“ prozradil deníku.

Zdá se mu, že by soc. dem. mohla dopadnou neslavně i ve vládě. Prim hraje Andrej Babiš razantní politik, který nechodí daleko pro ostrá slova. V opozici jsou zase Tomio Okamura (SPD) nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš, kteří se hodně snaží, aby na ně bylo vidět. Mezi těmito politiky stojí slušný Jan Hamáček. Jenže se zdá, že o slušnost voliči dnes příliš nestojí.

„My máme Honzu Hamáčka, slušného člověka. A měli jsme Bohouše Sobotku, slušného člověka. A jak jsme dopadli? Veřejnost hledá takovou nekonfekční politiku. A my jsme konfekční, státotvorní, jsme zárukou solidnosti, ale veřejnost hledá jinou upoutávku,“ zdůraznil místopředseda ČSSD.

Sociální demokracie by se také měla přestat vymezovat proti prezidentovi Miloši Zemanovi. To je další silná osobnost na politické scéně. Odpůrce Miloše Zemana dnes reprezentuje především TOP 09 a jí podobné strany, které se pohybují pod pěti procenty a podle Foldyny by se ČSSD neměla přidávat k tomuto táboru. „Já Jaroslav Foldyna se nechci prát s Miroslavem Kalouskem o voliče,“ řekl jasně.

ČSSD by proto podle politikova názoru udělala lépe, kdyby netrvala na nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, jestliže s touto nominací Zeman nesouhlasí. Stejně tak by podle Foldyny ČSSD udělala dobře, kdyby se po případném vstupu do vlády více zasadila o zlepšení situace v chudších krajích České republiky, jako je kraj Ústecký či Moravskoslezský.

Ale ať už referendum dopadne, jak chce, Foldyna bude chtít, aby byla strana vidět ve vládě a případně i v opozici. Tam i tam bude muset pracovat na celkové koncepci politiky, na což potřebuje čas. Tato koncepce musí reagovat na nové společenské výzvy. Kdyby se měly konat předčasné volby, potřebný čas by straně chyběl, proto by je Foldyna nijak nevítal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…