Vypínání plynu lidem. „Peklo.“ U Moravce jasné slovo

01.05.2022 13:51 | Zprávy

Ruská federace dnes hraje vabank, přerušení dodávek ruských paliv může přijít nečekaně, upozornil v Otázkách Václava Moravce na ČT24 ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Česko prý intenzivně plní zásobníky plynu, aby bylo připraveno. Opřel se ostře do expremiéra Andreje Babiše, že chrlí rady, ale problematice dostatečně nerozumí. „Mám dokonce pochybnosti, zda ví, že se plyn píše s tvrdým ‚y‘,“ rýpl do expremiéra. Vypínání plynu domácnostem nicméně v žádném případě nehrozí, slíbil jasně Síkela.

Vypínání plynu lidem. „Peklo.“ U Moravce jasné slovo
Foto: Repro ČT
Popisek: Karel Havlíček a Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Síkela mimořádným opatřením rozhodl, že zásobníky plynu v Česku budou před topnou sezonou naplněné nejméně na 80 %. „Náš cíl je mít ty zásobníky na začátku příští zimní sezóny plné na minimálně 80 %. Vytvořili jsme k tomu zákonné předpoklady. Toho jistě dosáhneme,“ věří ministr.

„Nakupujeme plyn od západoevropských dodavatelů. Ty dodávky plynu jsou plynulé, bez jakýchkoliv problémů. Tlačíme do zásobníků v posledních dnech v podstatě maximální kapacitu, kterou natlačit můžeme,“ řekl člen Fialovy vlády.

K dnešku jsou však zásobníky plynu naplněné pouze z 30 %. „My jsme překročili o dva miliony hranici miliardy kubíků. Máme historicky nejvyšší úroveň k 1. květnu. Kapacita zásobníků v České republice je 3,35 miliardy krychlových metrů,“ prohlásil Síkela.

Ministr věří, že do konce května budeme mít naplněno více než z poloviny. Zdůraznil, že zásobníky plynu plníme nejrychleji v Evropě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…