Výplata sociálních dávek: Je to prý na dobré cestě

06.01.2014 7:48

Úřady práce dostaly možnost přenést data pro vyplácení dávek. Firma Fujitsu Technology Solutions totiž na krátkou dobu opět spustila svůj IT systém, a to právě proto, aby úřadům umožnila přenos dat do OKsystemu, který se nyní opět využívá. Úředníkům to velice urychlí práci, která předchází vyplácení sociálních dávek. Vyplývá to z informací serveru Aktuálně.cz.

Výplata sociálních dávek: Je to prý na dobré cestě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Firma Fujitsu Technology Solutions na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu na počátku roku musela vypnout systém pro vyplácení sociálních dávek, ale nyní jej opět dočasně spustila. Umožnila tak Ministerstvu práce a sociálních věcí přístup k aktuálním datům o sociálních dávkách. Úřad práce ČR nyní může stahovat údaje za listopad a prosinec od pátečního poledne až do pondělní 13. hodiny, kdy proběhne jednání mezi právníky obou stran.

Právě opětovné zadání všech dat do OKsystemu úředníky nadměrně zaměstnávalo a hrozilo, že kvůli ohromnému objemu dat, které je třeba zkontrolovat, dojde ke zpoždění výplaty dávek v nezaměstnanosti, dávek v hmotné nouzi, pro zdravotně postižené a příspěvku na péči.

„Ano, je to pravda," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petr Sulek k dočasnému spuštění systému, který byl využíván v minulých dvou letech. „Od pátku dochází k plynulému přenosu zálohových dat z takzvaného cloudu, provozovaného společností Fujitsu, do informačních systémů ministerstva," dodal.

Ministerstvo bude řešit právní spory

Problém nastal, když nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zakázal plnění smlouvy s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou bez standardního výběrového řízení uzavřeli bývalý ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Tento systém se používal minulé dva roky. Avšak nyní se ministerstvo rozhodlo vrátit k původnímu OKsystemu. Byla to prý jediná legální možnost, jak pokračovat v práci na úřadech práce. Aktuálně.cz píše, že i starý systém byl vybrán bez soutěže.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček vzhledem k okolnostem před koncem roku rozhodl, že se bude opět používat služeb původního dodavatele IT systému firmy OKsystem - právě do něj budou nahrána aktuální data. Ministerstvo s ní má totiž uzavřenou rámcovou smlouvu do konce roku 2014. Podle zjištění Aktuálně.cz chce však firma Fujitsu tento postup dnes napadnout, protože zmíněná rámcová smlouva rovněž nevzešla z řádné soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …