Vypovědět smlouvu s Ruskem, navrhuje senátor Fischer. Vždyť se chovají jako nepřátelé

25.01.2021 18:40

Senátor Pavel Fischer prohlásil, že by Česká republika měla vypovědět smlouvu o přátelství s Ruskem. „Rusko se dnes chová jako nepřátelská země a jako Česká republika bychom se měli podívat na smlouvu o přátelství a spolupráci, která vlastně nefunguje, je prázdná,“ řekl senátor, podle kterého Rusko neodpovídá na náš zájem o dialog.

Vypovědět smlouvu s Ruskem, navrhuje senátor Fischer. Vždyť se chovají jako nepřátelé
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Fischer v Otázkách Václava Moravce na České televizi naznačil, že smlouva o přátelství a spolupráci s Ruskem je de facto zbytečná a je třeba ji ukončit. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale reagoval smířlivěji s tím, že by s tímto krokem zatím počkal.

„Rusko se dnes chová jako nepřátelská země a jako Česká republika bychom se měli podívat na smlouvu o přátelství a spolupráci, která vlastně nefunguje, je prázdná,“ prohlásil Fischer. Komunikace je podle něj oboustranně špatná a do Moskvy ještě neodcestoval ani zvláštní vládní pověřenec pro vyjednávání. „Ten se do Moskvy zatím ještě nedostavil. Místo toho tam jel neprověřený muž bez smlouvy z kanceláře prezidenta republiky,“ odkazoval Fischer na prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Smlouva o přátelství a spolupráci není podle senátora z ruské strany plněna. „Rusko neodpovídá na náš zájem o dialog, tak je potřeba si z toho vyvodit i důsledky, že se nebudeme dál zavazovat s režimem, který se k nám nechová přátelsky,“ má jasno Fischer.

Ministr zahraničí Petříček Fischera nepodpořil, podle něj vláda stále chce zahájit konzultaci s Ruskou federací. „Já bych tomu dal ještě nějaký čas. Máme zájem na tom mít normálně nastavené komunikační kanály, byť pan Fischer upozornil na nějaké nestandardní věci, ale to je možná právě proto, že nefungují ty komunikační kanály, tak jak by měly, a to chceme změnit, to je podle mého názoru i v zájmu České republiky,“ řekl ministr podle informací serveru Echo24.cz.

„Za poslední půlrok jsme se v tomto neposunuli,“ připustil Petříček, podle nějž ale komunikaci výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Navíc Petříček dodal, že i vzájemná česko-německá deklarace se v 90. letech rodila těžce a nyní je pro obě země prospěšná. „Trvala řadu měsíců, ne-li let, než se podařilo dojednat česko-německou deklaraci,“ srovnával Petříček.

„Zatímco Německo je otevřená občanská společnost, kde lze vést dialog s celou řadou aktérů, v případě Ruska čekáme, až nám někdo odpoví na jeden dopis. A to po půl roce je s prominutím trochu dlouho,“ stojí si ale za svým Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…