Vypravěčka, Zaorálkova chráněnkyně. Respekt se pustil do české velvyslankyně v Sýrii, podporuje prý Asada

18.04.2017 15:45

Server Respekt.cz získal diplomatické depeše, které ukazují problém české politiky vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Píše o tom repotérka Kateřina Šafaříková.

Vypravěčka, Zaorálkova chráněnkyně. Respekt se pustil do české velvyslankyně v Sýrii, podporuje prý Asada
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

V Sýrii od počátku syrské války působí velvyslankyně Eva Filipi. Debata o jejím působení se rozvířila znovu poté, co v zemi byly použity chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu a následně do konfliktu vstoupily USA svým útokem na zemi.

Původní text ZDE.

„Protože velvyslankyně Filipi je akreditovaná u Asadova režimu, přítomností v Damašku tak diplomatickým kódem říkáme, že – například – zplynování civilistů je věcí vnitřní syrské politiky, již Praha respektuje a nebude k ní zaujímat žádný postoj. Odvolání nejvyššího politického zástupce ze země by tímto postojem – opět řečí diplomacie – naopak bylo,“ konstatuje Šafaříková ve svém textu.

Ta konstatuje, že Filipi je erudovaná arabistka, dobrá vypravěčka a chráněnkyně nejen šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, ale i jeho předchůdce Karla Schwarzenberga či prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana.

„Drtivé většině zúčastněných tohle nastavení vyhovuje. Zaorálek má v případě Evy Filipi o jednu bojovou frontu se Zemanem méně, do Sýrie mohou nerušeně jezdit náměstkovské delegace lobbovat za teoretické zakázky pro české firmy z rekonstrukčních peněz – a všichni se hýčkají veřejnou legendou, již se podařilo okolo naší přítomnosti v zemi vytvořit. Tedy že jsme jediní stateční z celého Západu,“ zmínila. 

Filipi pak podle ní má také pochopení pro kroky a tvrzení Asadovy vlády. „A protože v Praze na ministerstvu zahraničí má Sýrii na starosti funkčně juniorní diplomatka a Eva Filipi se může opřít o výrazný názor i statut chráněnkyně klíčových lidí, prochází asadovský pohled všemi patry Černínského paláce až k ministru Zaorálkovi,“ poukazuje Respekt na podkladové materiály pro ministra zahraničí Zaorálka, pod nimiž je velvyslankyně podepsaná. Šlo o dokumenty k vrcholícímu syrsko-ruskému bombardování hustě osídlených čtvrtí východního Aleppa, kdy Evropská unie tehdy chtěla vyzvat k okamžitému zastavení bojů. Češi však tehdy například odmítli zřízení zvláštního vyšetřovatele pro Sýrii. 

„Zdá se to jako slovíčkaření, ve skutečnosti jde o významotvornou změnu, neboť jsme se snažili relativizovat soustředěnou vojenskou kampaň ve východním Aleppu ovládaném Asadovými oponenty a postavit ji na roveň obecnému utrpení lidí v zemi zmítané válkou,“ poukazuje Šafaříková i na navrhované změny výrazů v textu ohledně obyvatel Sýrie. Některé návrhy se podle všeho však bál zmírnit i samotný ministr Zaorálek. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…