Vyřídíme si to s vámi. Zelenskyj nakopl kolaboranty

08.08.2022 7:11 | Ze sítí

Tohle je potřeba udělat hned! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal vzkaz EU. Nezapomněl však ani na Ukrajince, kterým by se snad zachtělo spolupracovat s okupanty. Těmto Ukrajincům se dostalo důrazného varování.

Vyřídíme si to s vámi. Zelenskyj nakopl kolaboranty
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj hned na úvod připomínal, že v neděli Ukrajina slavila Den vzdušných sil, a proto speciálně v tento den poděkoval letcům za obranu ukrajinského nebe před ruskými agresory. Několika letcům předal vyznamenání. Vyznamenání předal i manželkám padlých letců.

Poté se znovu vrátil k útoku na Záporožskou elektrárnu. Z útoku na největší jadernou elektrárnu v Evropě se vzájemně obviňují ukrajinští obránci a ruští agresoři. Podle Zelenského musí mezinárodní společenství na tento útok zareagovat.

„Dnes jsem hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Informoval jsem ho o situaci na bojišti, o hrozbě, kterou Rusko vytvořilo úderem na Záporožskou jadernou elektrárnu. Na světě neexistuje takový národ, který by se mohl cítit bezpečně, když teroristický stát vystřelí na jadernou elektrárnu. Nedej bože, když se stane něco nenapravitelného, nikdo nezastaví vítr, který bude šířit radioaktivní zamoření. Proto je zásadní reakce mezinárodního společenství na tyto ruské útoky na Záporožskou JE – největší v Evropě – nutná právě teď,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Pokud jde o situaci na bojišti, ta je podle Zelenského velmi složitá. Ukrajinci dál brání Donbas, ale Zelenskyj oznámil, že je tato obrana stojí mnoho lidských životů. Bojuje se o Bachmut, ale také v Charkovské oblasti. A boje jsou to prý velmi tvrdé. Ukrajinský prezident v této souvislosti požádal partnery z demokratických zemí, aby dodali Ukrajině další moderní zbraně, protože jen s nimi dokáže ruským okupantům odolat. V nastupujícím týdnu Zelenskyj prý očekává dobré zprávy.

Poté varoval všechny Ukrajince, kteří spolupracují, či by snad chtěli spolupracovat s ruskými okupanty, že by takovéto rozhodnutí nezůstalo bez trestu.

„V tomto letním období se každý týden objevuje stále více zpráv o tom, že okupanti připravují pseudoreferenda v okupovaných oblastech na jihu naší země. Chci říct velmi jednoduchou věc: každý, kdo okupantům jakýmkoli způsobem pomůže uskutečnit jejich záměr, bude pohnán k odpovědnosti. Ponesou odpovědnost vůči Ukrajině,“ konstatoval prezident.

Pokud Rusové referenda i tak uspořádají, musí podle Zelenského vědět, že si tak uzavřou cestu k jednání se svobodným světem, bez kterého se v jistou chvíli neobejdou.

Ukrajinský prezident zdůraznil, že bude pokračovat v promluvách ke světové veřejnosti, aby udržel její pozornost u dění na Ukrajině.

„Konkrétně dnes (v neděli) do Kyjeva přijela americká herečka Jessica Chastainová. Navštívila "Ochmatdyt" a na vlastní oči viděla důsledky ruské okupace v Irpinu v Kyjevské oblasti. Její vyprávění o naší válce bude určitě slyšet. Připravujeme významnou humanitární akci,“ prozradil Zelenskyj.

Než se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“, poděkoval všem osobnostem, které v zahraničí ze všech svých sil Ukrajinu podporují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…