Výročí 11. září: Americký tisk zveřejnil nové šokující odhalení

11.09.2017 10:27

Ve dnech, kdy si Spojené státy a celý svět připomínají šestnáctileté výročí od teroristického útoku na newyorská dvojčata, magazín The New York Post přichází s podrobnostmi ze žaloby pozůstalých po obětech útoku proti vládě Saúdské Arábie.

Výročí 11. září: Americký tisk zveřejnil nové šokující odhalení
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Dlouhodobě se hovoří o tom, že Saúdská Arábie je jedním z hlavních donátorů islámského terorismu. Přesto je tato země považována za jednoho z nejbližších spojenců Spojených států a Západu vůbec. Aspoň tedy navenek. Jak před sedmi lety odhalil server WikiLeaks, v „soukromí“ si Američané příliš velké iluze o Saúdech nedělají. V roce 2009 někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová podepsala tajný dokument, ve kterém je Saúdská Arábie označena jako hlavní sponzor Al-Káidy a Tálibánu.

Saúdská Arábie je obviňována také z přímé účasti na teroristických útocích z 11. září 2001. Ostatně z devatenácti pachatelů, kteří podle seznamu FBI útok připravili a realizovali, pocházelo hned patnáct právě z této země. Nicméně loni v létě zveřejnil americký Kongres třináct let utajovanou zprávu; v rámci jedné její části bylo analyzováno právě možné propojení atentátníků se saúdskou vládou. Vyšetřovatelé FBI a CIA nenašli důkazy, které by něco takového mohly potvrdit.

S takovým závěrem vyšetřování se však nehodlají smířit rodiny více než 1400 obětí teroristických útoků z 11. září 2001. V jejich společné žalobě se přímo hovoří o spolupráci saúdské vlády s potencionálními atentátníky minimálně v první fázi příprav „nácviku útoků“. S odkazem na vyšetřování FBI tvrdí právník žalující strany Sean Carter, že saúdská ambasáda ve Washingtonu mohla financovat přípravy dvou saúdských občanů na uskutečnění teroristického útoku „ze vzduchu“.

„Dlouhá léta tvrdíme, že mezi Al-Káidou a saúdskou vládou existují úzké vztahy. Nyní v rámci žaloby předkládáme další důkazy, které naše tvrzení podporují,“ uvedl dle magazínu The New York Post Carter, který společně se svými kolegy navrhuje, aby se žaloba dostala k soudu. K tomu však musí nejprve Kongres odstranit překážku v podobě diplomatické imunity. Advokátní kancelář Cozen O'Connor požádala kongresmany, aby se ke kauze vyjádřili do listopadu.

Žaloba konkrétně popisuje podezřelé aktivity saúdských občanů Mohammeda al-Qudhaeeiniho a Hamdan al-Shalawiho, kteří se měli na teroristickém spiknutí podílet. Oba byli vycvičeni Al-Káidou a zároveň pracovali pro vládu své země. Prvně jmenovaný působil na ministerstvu pro islámské záležitosti a byl rovněž dlouhá léta vládním úředníkem. Oba při svém pobytu ve Spojených státech projevovali až nápadný zájem o přístup do kokpitu letadla. A to přímo za letu.

Jak je uvedeno v dokumentech FBI, po nástupu do letadla směřujícího do Phoenixu, se začali personálu vyptávat na technické detaily letu. Následně se pokoušeli dostat několikrát do kokpitu pod záminkou, že hledají toaletu. Piloti byli jejich neodbytným chováním natolik znejistěni, že nařídili nouzové mezipřistání v Ohiu, kde byli oba Saúdové vzati do vazby. Ačkoli byli vyšetřováni, tak se FBI nakonec rozhodla proti nim nevznést žádné obvinění.

První žaloba proti Rijádu byla podána již loni v říjnu, kdy se rozhodla pohnat saúdskou vládu před spravedlnost vdova Stephanie DeSimoneová. V předchozích letech nemohly být podávány žádné žaloby z důvodu veta prezidenta Baracka Obamy, které však bylo loni na podzim přehlasováno Kongresem. Od té doby se spojilo několik dalších pozůstalých a na žalobě participují společně. Saúdové již dali v minulosti najevo, že pokud dostanou žaloby „zelenou“ od amerických zákonodárců, sáhne jejich vláda k odvetným opatřením.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…